IMA I MRTVIH

VIDEO Masovne eksplozije u Libanonu: Borcima Hezbollaha u rukama eksplodirali pageri, tisuće ranjenih

Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS
Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS
Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS
Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS
17.09.2024.
u 17:15
Prema izvještajima libanonskih medija, Izrael je uspio "hakirati" prijenosne dojavljivače i radiouređaje koje Hezbollah koristi za internu komunikaciju, uzrokujući eksploziju baterija, istovremeno ubivši i ranivši više članova Hezbollaha
Pogledaj originalni članak

Libanonske bolnice trenutno su preplavljene ozlijeđenim članovima Hezbollaha, dok se iz minute u minutu povećava broj stradalih u nizu eksplozija koje su pogodile zemlju. Prema izvještajima libanonskih medija, Izrael je uspio "hakirati" prijenosne dojavljivače i radiouređaje koje Hezbollah koristi za internu komunikaciju, uzrokujući eksploziju baterija, istovremeno ubivši i ranivši više članova Hezbollaha.

Broj ozlijeđenih porastao je na 2100 u Libanonu. Službeno su potvrđene i prve smrti, a bolnice u zemlji su prepune. Snimke prikazuju ljude kako krvare po hodnicima. Među ranjenima je i Mojtaba Amani, iranski veleposlanik u Libanonu. Iranska državna novinska agencija IRNA javno da je veleposlanik "dobro" i da je primljen u bolnicu nakon što je zadobio lakše ozljede. Ozlijeđenih ima i diljem Sirije, a kaos je i na prometnicama jer su pageri eksplodirali i za vrijeme vožnje vlasnika.

Libanonsko ministarstvo zdravstva apelira na sve bolnice da budu maksimalno oprezne i podignu razinu pripravnosti. Također, pozvali su sve građane koji posjeduju takve uređaje, odnosno pagere, da ih odmah bace kako bi izbjegli daljnje tragedije. Dužnosnici su također pozvali ljude da daju krv u očekivanju povećane potrebe.

Videosnimke koje kruže društvenim mrežama i novinskim agencijama prikazuju snažne eksplozije na različitim lokacijama. Na jednoj snimci CCTV-a može se vidjeti kako čovjek vadi voće u supermarketu kada mu eksplozija razdere torbu na komadiće. Mogu se vidjeti promatrači kako bježe kad čuju eksploziju, dok muškarac pada na tlo držeći se za donji dio trbuha. Nakon nekoliko sekundi čuje se kako stenje od boli.

Hezbollah je objavio priopćenje o današnjim napadima u Libanonu. "Oko 15:30 u utorak, 17. rujna, eksplodirao je niz uređaja za primanje poruka poznatih kao 'pageri', koji su bili u vlasništvu određenog broja radnika u raznim jedinicama i institucijama Hezbollaha. Ove eksplozije, čiji su uzroci su još uvijek nepoznate, dovele su do smrti djevojke i dva brata te ranjavanja većeg broja ljudi s raznim težinama povreda.

Nadležne agencije Hezbollaha trenutno provode opsežnu sigurnosnu i znanstvenu istragu kako bi utvrdile uzroke koji su doveli do ovih istovremenih eksplozija. Isto tako, medicinske i zdravstvene agencije liječe ranjene i ozlijeđene u brojnim bolnicama u raznim libanonskim regijama. Potvrđujemo da je otpor, na svim svojim razinama i različitim jedinicama, na najvišoj razini spremnosti za obranu Libanona i njegovog nepokolebljivog naroda", priopćili su.

Izraelska vojska odbila je komentirati Reutersove upite o detonacijama. No, ove eksplozije dolaze nekoliko sati nakon što je izraelski sigurnosni kabinet siguran povratak svojih stanovnika 60.000 stanovnika na sjever zemlje, raseljenih zbog napada Hezbollaha, proglasio službenim ciljem rata u Gazi, prenosi BBC. U ponedjeljak je izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao da je "vojna akcija" jedini način da se vrate stanovnici sjevera Izraela.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.