UJEDINJENI NARODI

Vijeće sigurnosti UN-a zabrinuto za sigurnost mirovnjaka u južnom Libanonu

Vijeće sigurnosti UN-a zabrinuto za sigurnost mirovnjaka u južnom Libanonu
15.10.2024.
u 07:52
Pogledaj originalni članak

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izrazilo je u ponedjeljak navečer ozbiljnu zabrinutost što se nekoliko položaja mirovnih snaga UN-a u južnom Libanonu našlo pod izravnom paljbom u sukobu izraelske vojske i militanata Hezbolaha. U priopćenju usvojenom konsenzusom, 15-člano Vijeće sigurnosti pozvalo je sve strane, ne imenujući ih, da poštuju sigurnost osoblja i objekata mirovne misije UN-a, poznate kao UNIFIL. "Mirovne snage UN-a i objekti UN-a nikad ne smiju biti meta napada", objavilo je Vijeće sigurnosti UN-a. Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je punu provedbu rezolucije 1701 usvojene 2006. godine s ciljem očuvanja mira između Libanona i Izraela. Vijeće je navelo da je "prepoznalo potrebu za novim praktičnim mjerama za postizanje tog ishoda", ali nije otkrilo pojedinosti.

Od početka izraelske kopnene operacije u Libanonu 1. listopada, položaji UNIFIL-a pogođeni su 20 puta, što uključuje izravnu paljbu i nedjeljni incident u kojemu su dva izraelska tenka probila vrata baze UNIFIL-a, priopćio je UN. "Petero pripadnika mirovnih snaga ozlijeđeno je tijekom ovih incidenata, uključujući jednog pripadnika mirovnih snaga koji je zadobio ranu od metka", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric novinarima u ponedjeljak. Izrael već dva tjedna govori mirovnim snagama UN-a da se premjeste pet kilometara od takozvane plave linije koju je postavio UN, a koja razdvaja Libanon od Izraela i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je u nedjelju glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu: "Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL".

Šef mirovnih snaga UN-a Jean-Pierre Lacroix rekao je u ponedjeljak novinarima da se snage UN-a neće maknuti i otkrio da će se u utorak sastati s izraelskim veleposlanikom pri UN-u Dannyjem Danonom. Nakon što je oslabio Hamas u Pojasu Gaze, Izrael je u drugoj polovici rujna premjestio ratnu frontu u Libanon. Najmanje 1315 ljudi ubijeno je diljem Libanona od 23. rujna, piše AFP na temelju službenih podataka. UN navodi da je raseljeno oko 700.000 osoba. Vijeće sigurnosti ovlastilo je UNIFIL, prema rezoluciji 1701, "da pomogne" osigurati libanonskim snagama da južni Libanon bude "slobodan od bilo kakvog naoružanog ljudstva, imovine i oružja osim onih libanonske vlade".

Lacroix je napomenuo da UNIFIL ima potpornu ulogu, dok je Danon rekao prošlog tjedna da libanonska vojska i UNIFIL nisu uspjeli uspostaviti kontrolu nad područjem. Tvrdio je da Izrael djeluje kako bi proveo rezoluciju 1701. "Naši vojnici su sad na terenu, duž granice u Libanonu, razotkrivaju i demontiraju infrastrukturu Hezbolaha", rekao je izraelski veleposlanik Vijeću sigurnosti. "UNIFIL ne može spriječiti neprijateljstva", rekao je u ponedjeljak ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja. "UNIFIL je ugrožen, a jedna država otvoreno prijeti njegovom osoblju, što je nedopustivo", dodao je. Bilo kakvu promjenu mandata UNIFIL-a moralo bi odobriti Vijeće sigurnosti UN-a, a diplomati su rekli da se trenutačno ne vode razgovori o tome. Izraelski napadi na mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) krše međunarodno pravo i moraju odmah prestati, objavile su u ponedjeljak Italija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka. Četiri države su u zajedničkom priopćenju naglasile "ključnu stabilizirajuću ulogu" UNIFIL-a na jugu Libanona i dodale da Izrael i druge strane moraju u svakom trenutku osigurati sigurnost mirovnjaka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.