Zelenski tvrdi: 'Plan pobjede' je spreman, nema zamrzavanja rata

Zelenski tvrdi: 'Plan pobjede' je spreman, nema zamrzavanja rata
19.09.2024.
u 08:08
Pogledaj originalni članak

Zelenski je prošlog mjeseca obećao predstaviti svoj plan predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, vjerojatno sljedeći tjedan kada bude na sjednicama Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a. Zelenski nije otkrio pojedinosti, već je samo naznačio da je cilj stvoriti uvjete prihvatljive Ukrajini, koja je u sukobu s Rusijom više od dvije i pol godine.

"Danas se može reći da je naš plan pobjede potpuno spreman. Sve točke, sva ključna područja i svi potrebni detaljni dodaci plana su definirani", rekao je u noćnom video obraćanju. "Najvažnija je odlučnost da se on provede", dodao je. Zelenski je rekao da nema alternative miru, "nema zamrzavanja rata ili bilo kakvih manipulacija koje bi uvele rusku agresiju u drugu fazu".

Predsjednik je u utorak rekao da je sastanak s najvišim zapovjednicima proizveo "dobar i snažan sadržaj" u vojnom smislu, "upravo onu vrstu koja može značajno ojačati Ukrajinu". Zelenski je kao osnovu za pregovore iskoristio mirovni plan koji je predstavio krajem 2022. pozivajući na povlačenje svih ruskih snaga, obnovu ukrajinskih granica iz doba nakon raspada Sovjetskog Saveza i na to da Rusija mora odgovarati za invaziju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.