VARŠAVA/BUDIMPEŠTA

Zemlje središnje Europe utrkuju se s vremenom kako se približava vodeni val

Zemlje središnje Europe utrkuju se s vremenom kako se približava vodeni val
18.09.2024.
u 10:46
Pogledaj originalni članak

Volonteri i dežurne službe radili su u noći na srijedu kako bi utvrdili poljski grad Wroclaw protiv nadolazećih poplavnih voda, dok je Mađarska otvorila branu, a premijer je upozorio da se približava "presudno razdoblje", prenose svjetske i regionalne agencije.

Najgore poplave koje su pogodile središnju Europu u najmanje dva desetljeća ostavile su trag razaranja od Rumunjske do Poljske, s blatom i ruševinama u gradovima, uništenim mostovima, potopljenim automobilima te ostavljajući vlastima i ljudima račune za štete koje će se mjeriti milijardama dolara, piše agencija Reuters.

Život je do sada izgubilo 20 ljudi.

Austrijski kancelar Karl Nehammer najavio je u srijedu nakon ekstremnih vremenskih prilika u regiji da će se austrijski savezni fond za katastrofe povećati na milijardu eura, a tvrtke koje su ozbiljno pogođene poplavama moći će odgoditi plaćanje poreza.

"Večeras se dogodilo puno toga", rekao je poljski premijer Donald Tusk na kriznom sastanku u Wroclawu. "Trebat će nam hitne informacije... s onih mjesta koja su primila visoku vodu."

Gradovi južno od Wroclawa, poput Lewina Brzeskog, već su osjetili svu snagu poplava, prisiljavajući stanovnike da gaze ulicama u vodi do struka ili traže spas na krovovima ulaza u stambene blokove.

U Mađarskoj su vlasti otvorile branu na sjeverozapadu zemlje kako bi kanalizirale vodu iz rijeke Lajte u rezervoar za hitne slučajeve, u pokušaju da zaštite grad Mosonmagyarovar.

Voda je puštena na poljoprivredna zemljišta.

U glavnom gradu Budimpešti i dalje se očekuje da će Dunav dosegnuti oko ili malo iznad 8,5 metara, vjerojatno u petak ili subotu.

"Zbog obilnih kiša i poplava, situacija je kritična u cijeloj srednjoj Europi", rekao je mađarski premijer Viktor Orban u objavi na društvenoj platformi X u utorak navečer.

“Prema zadnjim prognozama, ključno razdoblje za Mađarsku počinje sutra (srijeda), tako da obrana od poplava ide punom parom".

Po njegovim riječima najteža faza obrane trajat će do sljedećeg četvrtka.

Vrhunac poplavnog vala ušao je u Mađarsku u utorak navečer i trajat će sve dok val ne prijeđe iz Mađarske u Srbiju.

"Ovo razdoblje je najteži dio... trajat će otprilike tjedan ili osam dana od danas", rekao je, dodajući da se očekuje da će vrhunac poplavnog vala na južnoj granici izaći izvan mađarskog teritorija sljedećeg četvrtka, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Snimka dronom od utorka pokazala je mađarsko selo Venek, u blizini Gyora na sjeveru zemlje, potopljeno.

"Mislim da je to na neki način povezano s klimatskim promjenama jer se radi o iznenadnoj poplavi", rekao je 51-godišnji lokalni stanovnik Georg Bercsanyi.

"Kiša je padala četiri dana u tom području, posebno oko Beča u Austriji. Zato sada imamo ovako visok vodostaj."

HRT je prenio da je hrvatsko veleposlanstvo u Budimpešti poslalo upozorenje hrvatskim građanima ako putuju u Mađarsku i navelo da je pripravnost za zaštitu od poplave podignuta na najvišu, treću razinu. 

U Austriji nije dopuštena plovidba brodova austrijskim dijelom rijeke Dunav do daljnjega nakon dugotrajnog razdoblja obilnih oborina, objavilo je u utorak u Beču Ministarstvo za zaštitu klime i mobilnost.

Zbog obustave plovidbe  je u Austriji ostalo oko 70 teretnih i 70 putničkih brodova. Većina putnika se uspjela iskrcati.

Ministarstvo kaže da rastuće temperature znače da se sada očekuje topljenje snijega koji je pao na planinama, što dovodi do straha od ponovnog porasta razine Dunava.

U Češkoj su vodostaji uglavnom počeli padati, ali rijeke ne još i rijeke u nekim dijelovima južne Češke.

U najteže pogođenim područjima lokalno stanovništvo i službe za hitne slučajeve čistili su dio željezničke pruge od Praga do Ostrave, koja je također na relaciji Beč-Varšava, a još uvijek nije radila, kao i neke sekundarne željezničke pruge i ceste.

Ministar financija Zbynek Stanjura rekao je u utorak da parlament treba odobriti amandman na proračun kako bi se napravilo mjesta za pomoć u poplavama, iako cijena štete još nije poznata.

Stanjura je rekao da bi to moglo biti oko 4 milijarde dolara.

Prvi slučajevi pljačke zabilježeni su u područjima pogođenim poplavama u Češkoj, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan nakon kriznog sastanka u Pragu.

U srijedu se očekuje daljnji porast vodostaja uz rijeku Elbu u blizini granice s njemačkom pokrajinom Saskom.

Diljem zemlje i dalje je na snazi ​​najviša razina upozorenja na poplave na više od 25 nadzornih postaja.

U susjednoj Slovačkoj, u glavnom gradu Bratislavi vodostaj Dunava porastao je za 7,7 metara u odnosu na stanje prije nevremena.

U regiji Pugliji u južnoj Italiji vatrogasac se utopio u obilnim kišama, rekli su dužnosnici u srijedu, a prenosi njemačka novinska agencija dpa.

59-godišnji muškarac preminuo je nakon što je njegovo vozilo odnijela poplavna voda u blizini grada San Severa, rekle su vlasti.

Rečeno je da je muškarac pokušavao spasiti druge vozače koje je uhvatila visoka voda.

Obilnih oborina bilo je i u drugim talijanskim regijama, poput Toskane i Emilije-Romagne, pri čemu se nekoliko rijeka izlilo iz korita.

Vatrogasci su reagirali na poplave u mnogim talijanskim zajednicama dok su intenzivne oluje koje su ranije pogodile središnju i istočnu Europu u utorak počele stizati do Italije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.