nejednakosti mirovine

Ženama i do 30 posto niže mirovine od muškaraca

Foto: Patrik Macek/Pixsell
Ženama i do 30 posto niže mirovine od muškaraca
11.10.2024.
u 07:18
Svaki peti stariji stanovnik Europske unije, njih više od 18,5 milijuna, suočava se s rizikom od siromaštva
Pogledaj originalni članak

Danas se svaki peti stariji stanovnik EU, njih više od 18,5 milijuna, suočava s rizikom od siromaštva ili socijalne isključenosti, a zbog prijašnjih nejednakosti mirovine žena gotovo su 30 posto niže od onih koje primaju muškarci, što ih stavlja u još veći rizik od siromaštva, rekla je predsjednica Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) Petra Hielkema na međunarodnoj konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) pod nazivom “Budućnost mirovina: put prema većim primanjima u starosti”.

Predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman govorio je o demografskim kretanjima i demografskom starenju koje nepovoljno djeluje na mirovinske sustave diljem Europe, pa tako i Hrvatske. Istaknuo je kako će se očekivani životni vijek u trenutku umirovljenja povećati i za muškarce i za žene, i to za oko jednu godinu po desetljeću.

Očekivanja su da će do 2070. muškarci u dobi od 65 godina živjeti u prosjeku još 23,5 godina, a žene 26,8 godina. Ako bi se udio zaposlenosti starijih osoba povećao za 10 postotnih bodova, to bi omogućilo da izdaci za mirovinski sustav na razini EU ostanu na istoj razini, dok bi se u Hrvatskoj dodatno smanjili, čulo se na konferenciji. Zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Tomislav Ridzak istaknuo je važnost privatne mirovinske štednje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.