Zdravlje

10 jako dobrih razloga zašto jesti cimet baš svaki dan

10 jako dobrih razloga zašto jesti cimet baš svaki dan
02.03.2016.
u 14:36
Cimet se smatra čudotvornim prirodnim lijekom, usporava širenje raka, štiti od srčanih bolesti, ima protuupalna svojstva...
Pogledaj originalni članak

Želite li biti zdravi i osjećati se bolje pojedite svaki dan žljičicu cimeta. Ovaj začin dobiva od unutarnje kore malog, grmolikog drveta iz porodice lovora i nazivaju ga čudotvornim prirodnim lijekom još od doba starih Egipćana. 

Postoji nekoliko vrsti cimeta, a najljekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum). U našim trgovinama najčešće se nalazi kineski cimet (Cinnamomum burmannii) koji nije toliko ljekovit kao cejlonski. Uz to, miris cimeta stimulira rad mozga pa nije loše držati ga na radnom stolu, piše 24sata.hr.

Ovo je top deset razloga zašto ga treba jesti svaki dan:

1. Pun je antioksidansa koji su nužni našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

2. Ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile, a povećava razinu dobrog kolesterola koji uništava onaj loš.

4. Regilira metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu kao i za transport šećera iz krvi u stanice.

5. Snižava razinu šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta djeluje na stanice tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u stanice, ali djeluje sporije nego sam inzulin.

6. Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakterizira progresivan gubitak strukture i funkcija stanica u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

7. Štiti od raka, smanjuje bujanje tumorskih stanica tako da ometa rast krvnih žila u tumorima, a bez njih se ne mogu širiti normalnom brzinom, pokazalo je istraživanje na životinjama. Znanstvenicima se čini da cimet djeluje toksično na stanice raka i ubija ih.

8. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspješno liječi i infekcije respiratornog trakta uzrokovane gljivicama.

9. Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku kojiubija mikroorganizme i spriječava njihov rast, piše Authority Nutrition .

10. Pomaže u gubitku kilograma, a posebno je učinkovit u kombinaciji s medom. Na primjer, prokuhajte pola žličice cimeta i žličicu meda u malo vode ( oko 1,5 dcl). Pola te tekućine popijte ujutro na prazan želudac, a pola prije spavanja. I tako svaki dan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.