Mršavljenje

10 jednostavnih savjeta nutricionistice kako smanjiti obujam struka, a nijedan ne uključuje dijetu

10 jednostavnih savjeta nutricionistice kako smanjiti obujam struka, a nijedan ne uključuje dijetu
16.01.2021.
u 10:54
Pogledaj originalni članak

U današnje vrijeme mnogo se govori o dijetama i o redukciji masti u prehrani, čak u tolikoj mjeri da mnogi ljudi smatraju da masti potpuno treba izbjegavati jer su loše za nas, što naravno nije ispravno razmišljanje, piše Ordinacija.hr.

Masti koristimo u svakodnevnoj prehrani i one su nakon ugljikohidrata, najvažniji glavni i rezervni izvor energije za naš organizam.

Osim energetske, masti imaju i druge glavne i sporedne uloge u našem organizmu: daju nam energiju, važan su izvor vitamina A, D, E i K, masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, sudjeluju u sintezi antitijela i nekih hormona, izvor su topline…

Ukupni unos masti u prehrani odraslih osoba ne prelazi 25 - 30% dnevnog energetskog unosa, s tim da se svega 10% i manje potreba namiri iz masti životinjskog podrijetla (zasićenih masti). U prehrani djece i mladeži, kao i u osoba čije su energetske potrebe povećane, udio masti može se povećati na 30 - 35% energetske vrijednosti dnevnog obroka. Međutim, masno tkivo na trbuhu nije stvar estetike nego ozbiljno može utjecati na naše zdravlje, jer višak kilograma u području trbuha može dovesti do dijabetesa, hormonalnih poremećaja, visokog tlaka, problema s plodnošću, štitnjačom te mnogih drugih bolesti. Masnoća na trbuhu i struku nisu nastale preko noći pa se isto tako nećete preko noći ni istopiti. Ipak, topljenje masnih zaliha uz pomoć tjelovježbe i smanjenog unosa kalorija može biti brže ako promijenimo dosadašnje životne navike i zadamo si cilj - ravan trbuh kao prevenciju zdravlja. Pločice na trbuhu, rade se u kuhinji a ne u teretani.

 

Želimo li smanjiti obujam struka/ trbuha i poboljšati svoje zdravlje moramo:

 

Shutterstock

 

1. Smanjiti unos ugljikohidrata tijekom dana

2. Paziti na unos „dijetalne“ prerađene hrane s puno dodanih soli i konzervansa

3. Povećati unos zdravih masnoća i proteina

4. Iz prehrane izbaciti sol, gazirane sokove, alkohol

5. Iz prehrane izbaciti kruh i sve pekarske prerađevine, kao i masne prerađevine

6. Obavezno uvesti svakodnevno kretanje i/ ili fizičku aktivnost

7. Obavezno hranu podijeliti u 5-6 manjih obroka

8. Povećati unost tekućine (vode) na min. 2L dnevno

9. Smanjiti stres

10. Ne izbjegavati fizičku aktivnost

 

Shutterstock

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.