Na krvni tlak ne utječe samo količina soli koju unosite u organizam, no prema istraživanju koje je provedeno u Kini, osobe koje su jele svježe voće imale su niži krvni tlak od onih koje nisu.
Tajna je u kaliju koji sakuplja sol u vašoj krvi i potiče njezino izbacivanje iz tijela. To dovodi do nižeg krvnog tlaka, rekla je dr. Alicia McDonough. Ovaj mineral također opušta zidove krvnih žila što također snižava krvni tlak, piše Men's Health.
Osobama koje imaju krvni tlak veći od 120/80 preporučuje se povećan unos kalija, a osim avokada, banana, lososa i špinata, ovo su namirnice koje ga imaju najviše po serviranju.
Sušene rajčice
1.851 mg po šalici
Zelene mahune soje
1.587 mg po šalici
Grožđice
1.361 mg po šalici
Suhe šljive
1,274 mg po šalici
Batat
885 mg u jednom većem pečenom batatu