sočni plodovi

7 razloga zašto bi u prehranu ovo ljeto trebali uvrstiti trešnje

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
7 razloga zašto bi u prehranu ovo ljeto trebali uvrstiti trešnje
06.07.2019.
u 15:02
Ovi sočni crveni plodovi su poput slatkiša, a lako ćemo ih ovog ljeta uvrstiti u svakodnevni jelovnik, pogotovo ako uzmemo u obzir sve njihove zdravstvene prednosti
Pogledaj originalni članak

Evo što je sve odlično kod trešanja:

1. Uz njih na zdrav način jedete slatko
A za razliku od kolača, torti i sladoleda, trešnje nemaju dodanih šećera. Osim toga imaju i niski glikemijski indeks (čak i u usporedbi s drugim voćem), što znači da se njihovi prirodni šećeri polako otpuštaju u krvotok.

- Grickalice koje su niže glikemijske razine ne povećavaju razinu šećera u krvi, pa vam pomažu da se brže zasitite i duže ostanete siti - objasnila je dr. Amy Goodson, prenosi 24sata.hr. 

2. Pune su ukusnih vlakna
Preporučenu dozu od 25 do 30 grama vlakana dnevno nije uvijek lako unijeti u tijelo ali s tri grama vlakana po šalici, ovi mali plodovi su ukusan način da se približite tom cilju.
- Namirnice bogate vlaknima poboljšavaju zdravlje crijeva, smanjuju rizik od lošeg kolesterola i srčanih bolesti, pa čak i poboljšavaju razinu glukoze i inzulina - kaže dr. Erin Palinski-Wade.

3. Ponašaju se kao protuupalni lijekovi
Istraživanja su pokazala da su bogate antocijaninima, skupinom polifenola koja se bori protiv upale tkiva na isti način kao i npr. ibuprofen.

4. Sudjeluju u borbi protiv raka
Slatke su trešnje bogate antioksidansima kao što su elaginska kiselina, antocijanini i vitamin C, a sve to pomaže u borbi protiv raka - kaže dr. Goodson i dodaje da je kod ispitanika u studiji časopisa Journal of Nutrition jedenje 45 trešanja dnevno tijekom 28 dana smanjilo razinu nekoliko štetnih upalnih markera.

5. Mogu smanjiti mogućnost napada gihta
Giht je metabolička bolest povezana s poremećajem u metabolizmu mokraćne kiseline, a pacijenti s gihtom koji su jeli tri obroka trešanja tijekom dva dana zaredom i uzimali redovite terapije) imali su do 75 posto manje šanse za napad gihta u usporedbi s onima koji nisu jeli trešnje, pokazalo je istraživanje Bostonskog sveučilišta.

6.Održavaju zdravlje srca 
Antocijanini u trešnjama mogu biti dobri i za srce. Istraživanja pokazuju da ti moćni polifenoli mogu igrati važnu ulogu u prevenciji srčanih bolesti jer smanjuju upale i promiču zdravlje arterija. Tako je studija koju je proveo American Heart Association povezala unos antocijana sa smanjenjem rizika od srčanog udara kod mladih i sredovječnih žena.

7. Pomažu za bolji san
Trešnje su prirodni izvor hormona melatonina, koji pomaže u kontroli 'unutarnjeg sata' tijela i promovira zdrave obrasce spavanja, navodi National Sleep Foundation. Tako njihovo nedavno istraživanje pokazuje da jedenje 25 trešanja dnevno u samo tri dana može popraviti san. Za najveću korist, trešnje jedite neposredno prije spavanja, preporučuju iz National Sleep Founda, piše portal Prevention.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.