brzo i jednostavno

8 fantastičnih ideja za ledene deserte, a za neke su dovoljna i samo dva ili tri sastojka

8 fantastičnih ideja za ledene deserte, a za neke su dovoljna i samo dva ili tri sastojka
21.08.2021.
u 10:56
Pogledaj originalni članak

Ako se odlučite sami napraviti sladoled, birajte recepte za zdravije verzije. Porcija domaćeg sladoleda na bazi sezonskog voća uz dodatak bademovog ili zobenog mlijeka na 100 g imat će između 50 i 100 kcal.

1. Bananoled (ili baza za druge sladolede)

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • javorov sirup ili med po želji

Priprema:

  • Nasjeckajte na kolutiće oguljene zrele banane i preko noći je ostavite u zamrzivaču.
  • Nakon što se zamrznu (otprilike četiri do šest sati im je potrebno), ubacite ih u blender i usitnite.
  • Po potrebi zasladite javorovim sirupom ili medom.
  • Želite li rjeđu konzistenciju, u sladoled ubacite mlijeko od orašastih plodova ili grčki jogurt.
  • Nekima će već ovo biti dovoljno, no možete se malo poigrati tako da u banane ubacite borovnice ili jagode za voćnu verziju, dok za teksturu možete ubaciti mrvljene orahe, bademe, sjeme sezama ili lana, goji bobice ili čips od kokosa.

 

2. Sladoled od malina

Sastojci:

  • 3 šalice malina
  • 2 šalice jogurta
  • Stevia
  • 1 i pol žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Maline, jogurt, steviju i vaniliju ubacite u blender i miksajte do glatke smjese.
  • Dodajte komadiće malina.
  • Stavite u zamrzivač dok se smjesa ne stisne te poslužite samo ili s dodacima po izboru.

 

Shutterstock

 

3. Avokadoled

Sastojci:

  • 2 avokada
  • 3 šalice agavinog ili javorovog sirupa (ili med)
  • Oko 2 šalice kokosovog ili bademovog mlijeka
  • Prstohvat soli
  • Limeta ili menta po želji

Priprema:

  • Ogulite avokado i uklonite košticu (je li plod dovoljno zreo pokazuje stabljika koja se treba moći lagano odvojiti, s time da ispod nje nema smeđih dijelova).
  • Gnječite plodove vilicom dok ne dobijete glatku teksturu.
  • Dodajte agavin sirup i dobro promiješate.
  • Stavite u blender, dodajte ostale sastojke pa miksajte. Mlijeka dodajte koliko je potrebno dok smjesa ne bude željene teksture.
  • Stavite smjesu u kalup po želji.
  • Neka se sladoled zamrzava minimalno 2 sata (ako je previše smrznut nakon što ga izvadite, pustite neka odstoji na sobnoj temperaturi 10-ak minuta).

 

Shutterstock

 

4. Kokosladoled

Sastojci:

  • 1/2 čaše kokosovog mlijeka
  • 1/4 šalice kokosovog brašna
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 zaleđene banane

Priprema:

  • Banane nasjeckajte na kolutiće i preko noći ostavite u zamrzivaču.
  • Nakon što se zamrznu, ubacite ih u blender i usitnite.
  • Dodajte preostale sastojke, dobro smiksajte i zaledite na barem 4h.

5. Sladoled od borovnica

Sastojci:

  • 1/2 do 1 šalica smrznutih borovnica
  • Zobeno mlijeko (ili neko drugo alternativno mlijeko po izboru)

Priprema:

  • Zamrznute borovnice stavite u zdjelu i dodajte dovoljno mlijeka da ih prekrije.
  • Promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
  • Smjesa će se početi stvrdnjavati poput sladoleda.
  • Možete koristiti manje ili više mlijeka, ovisno o tome kakvu konzistenciju volite.
  • Smjesu možete malo izgnječiti ako želite, ali poželjno je pričekati da mlijeko očvrsne.

 

Shutterstock

 

6. Matcha sladoled

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1 žlica matcha praha
  • 3 žlice kokosovog mlijeka

Priprema:

  • Nasjeckajte zrelu bananu na kolutiće i preko noći je ostavite u zamrzivaču.
  • U zdjelicu stavite matcha prah i prelijte kokosovim mlijekom, pa dobro razmutite.
  • Dobivenu matcha smjesu ubacite u blender zajedno sa smrznutim bananama.
  • Kada dobijete gustu smjesu, poslužite (ili stavite u zamrzivač, ukoliko je potrebno).

7. Zdravi sladoled od čokolade

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 2 žlice rogača u prahu
  • 2 žlice biljnog mlijeka po vašem izboru (lješnjak, riža, soja, badem)

Priprema:

  • Oguljene banane narežite na tanke kriške i stavite da se smrznu.
  • Dodajte sve sastojke u blender te miješajte sve dok tekstura ne postane kremasta.
  • Po potrebi prilagodite količinu kakaa i rogača.
  • Poslužite gustu smjesu prije nego što se otopi ili stavite na desetak minuta u zamrzivač.

 

Foto: Shutterstock

 

8. Sladoled od manga

Sastojci:

  • 1 šalica smrznutog manga
  • 1/2 šalice smrznutih malina
  • 1/2 šalice smrznutih borovnica
  • Brazilski orasi
  • Bobičasto voće

Priprema:

  • Ogulite mango, izvadite košticu, narežite na manje komade, stavite u posudu i pohranite u zamrzivač.
  • Maline i borovnice također stavite na zamrzavanje.
  • Smrznuto voće stavite u blender i smiksajte.
  • Glatku smjesu pohranite u zamrzivač ili je odmah poslužite.
  • Prilikom posluživanja možete dodati grubo nasjeckane orahe ili bobičasto voće po želji.

 

 

Foto: Shutterstock

 

Dorotea Kos

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.