kvaliteta mesa

Aditivi u mesu, znamo li što zapravo jedemo?

Aditivi u mesu, znamo li što zapravo jedemo?
22.04.2023.
u 20:09
Europska unija kontrolira kvalitetu i mnogo strožim zakonima od, primjerice, SAD-a ili Australije
Pogledaj originalni članak

U proteklih nekoliko dana snimku koja se pojavila na internetu, a na kojoj se vidi kako se injekcijama u meso dodaju voda, sol i aditivi da bi dobilo na volumenu i sočnosti, pogledali su deseci milijuna ljudi diljem svijeta. 

Pitanje koje se nakon toga nametnulo jest - rade li se i kod nas takvi postupci "uljepšavanja" i kakvo meso zapravo jedemo. HRT donosi podatke kakvo je stanje po ovom pitanju u Hrvatskoj. 

Stručnjaci, ako se izuzmu pojedinačni ekscesi, tvrde kako je meso u Hrvatskoj dobre kvalitete. Usto, Europska unija kontrolira kvalitetu i mnogo strožim zakonima od, primjerice, SAD-a ili Australije.

- Metoda u kojoj se pickl injektor koristi kako bi se postiglo vlažno salamurenje većih komada mesa u dubini toga mesa. Na taj način je sam proces salamurenja koji inače traje nekoliko tjedana skraćen na dva do tri dana, rekla je Brigita Hengl, stručna savjetnica Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.

Kontrola svih faza proizvodnog procesa. I to od polja do stola. 

- U našoj mesnoj industriji ne koristimo postupke injektiranja. Radi se isključivo o svježem mesu vrhunske kvalitete. Usmjereni smo našim kupcima da nudimo konstantno kvalitetan i siguran proizvod. Tome u prilog govori činjenica da se svake godine certificiramo prema međunarodnoj priznatoj normi IFS., rekao je Silvio Halt, voditelj kontrole kvalitete, MI Ravlić d.o.o.

U mesnicama na osječkoj tržnici ponuda bogata. Komu će dati prednost, odlučuju kupci. 

Na godinu troše oko 415 000 tona mesa. 60 posto iz domaćeg je uzgoja. I sve se zbog potrošača - nadzire. 

- Mogu biti sigurni zato što se kontrole provode svakodnevno godinama i prate rezultati tih analiza te se reagira kada je potrebno, rekla je Hengl.

I junetina proizvođača iz najveće udruge, u kojoj ih je čak 90%, pod "budnim je okom". To više što je brendirana. Pa se prati njezina sljedivost. 

- U Hrvatskoj se još uvijek vodi poluintenzivan uzgoj i to je naša sreća. Da je intenzivan, onda bi to bila industrija, a ovako je rad farmera ugrađen u kvalitetu mesa i prepoznatljivost, istaknuo je Mladen Salajster. kontrolor kvalitete Udruge Baby Beef.

Prema rezultatima analiza, trgovci ne varaju kad je riječ o izgledu mesu, a oni koji posluju s hranom prilično su odgovorni. Možda i zato što su kazne prema zakonu o aditivima za pravne osobe od 4 do gotovo 7 tisuća eura. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.