Aflatoksin

Ako kupujete ove delicije, provjerite odakle su. Neke sadrže opasnu tvar

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Ako kupujete ove delicije, provjerite odakle su. Neke sadrže opasnu tvar
24.10.2024.
u 09:56
Ako u marketima kupujete suhe smokve, svakako dobro pogledajte zemlju porijekla
Pogledaj originalni članak

Čak 20-ak slučajeva kancerogenih gljivica u popularnom voću iz Turske zabilježeno je ovaj mjesec u više zemalja EU. Riječ je o suhim smokvama u kojima su pronađeni visoki udjeli aflatoksina.

Najviše pošiljki išlo je prema Italiji, Francuskoj i Bugarskoj. Srećom, zaustavljene su na granici. No, u Njemačkoj je aflatoksin u suhim smokvama pronađen službenom kontrolom na prodajnim mjestima, piše Danica.hr. Prema odluci EU, nije dopuštena ni najmanja količina aflatoksina u prehrambenim proizvodima koji se uvoze na europsko tržište. U obavijestima europskog sistema za sigurnost hrane uvijek se navodi kako je rizik za zdravlje ozbiljan. Aflatoksini su, inače, skupina toksina gljivica koji uzrokuju ozbiljna oštećenja zdravlja ljudi, ponajviše jetre. Akutna otrovanja zovu se aflatoksikoza i mogu dovesti do zatajenja jetre i smrti.

Pokusi na laboratorijskim životinjama pokazali su ozbiljan rizik od razvoja karcinoma jetre kod veće izloženosti aflatoksinima. I zato, ako u marketima kupujete suhe smokve, svakako dobro pogledajte zemlju porijekla. Problemi s turskim smokvama očito nisu izoliran incident, piše Danica.hr.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.