Desert kojem se uvijek rado vraćamo svakako je onaj za cheesecake, a ovog petka i u vikendu pred nama isprobat ćemo ga po receptu Anite Bubalo Jambrović s Instagram-profila Mamine slatke brige. Anita je s nama podijelila recept za cheesecake u kalupu veličine 26 cm, a mi samo možemo reći da se tražila kriška više!
Sastojci za tijesto
- 150 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 75 g šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 75 g maslaca ili margarina
Sastojci za kremu
- 2 bjelanjka
- 2 žumanjka
- 200 ml vrhnja za šlag
- 500 g sira
- 100 g šećera
- 2 žlice limunovog soka
- 35 g gustina
Priprema tijesta
Namazati kalup margarinom i pobrašniti ili staviti papir za pečenje. Zagrijati pećnicu na 200°C.
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka. Tijesto oblikovati u kuglu i 2/3 tijesta razvaljajte i staviti na dno kalupa.
Od ostatka tijesta napraviti traku za rub kalup i dobro utisnuti u donji rub, spojiti.
Zagrijanu pećnicu smanjiti na 160°C i staviti peći 10 minuta.
Priprema kreme
Prvo izmutiti bjelanjke pa šlag i sve zajedno umiješati. Sir pomiješati sa šećerom i limunovim sokom, žumanjcima i gustinom.
U smjesu dodati bjelanjke i šlag. Sve dobro izmiješati. Izvaditi kalup iz pećnice i na prethodno lagano ispečenu bazu, rasporediti punjenje.
Vratiti u pećnicu i peći 75 minuta na 160°C. Kada se ispeče, ostaviti tortu u pećnici još 15 minuta s otvorenim vratima, a potom izvaditi i pustiti da se ohladi.