Ako ste već spremili sok od bazge vrijeme je da isprobate ovaj recept. Za ovo jednostavno osvježenje potrebna vam je i mjerica slatkih domaćih jagoda, a ako imate šumu negdje u blizini možete nabrati i šumske koje su prepune okusa i neodoljivog mirisa ljeta. Slasne jagode spojene s osvježavajućim okusima bazge i vanilije pretvaraju ovu namirnicu u kraljicu deserata. Dodajte čašu rose šampanjca, pozovite prijateljice i uživanje može početi – predlaže Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Žele od bazge, crème brûlée od vanilije, svježe jagode
Sastojci za žele od bazge:
2 dcl soka od bazge
3 dcl vode
1 mahuna vanilije
2 dkg želatine
svježi listići mente
Priprema:
Želatinu stavite u hladnu vodu i ostavite da nabubri. Sok od bazge, vodu, mahunu vanilije i mentu stavite na vatru da zavrije uz povremeno miješanje. Smjesu stavite sa strane i umiješajte želatinu. Kada se sastojci povežu, žele ulijte u silikonske kalupe i ohladite.
Sastojci za crème brûlée od vanilije:
4 žumanjka
4 jajeta
10 dkg šećera
1 mahuna vanilije
1 l slatkog vrhnja
svježi cvijet bazge
Priprema:
U jednu trećinu vrhnja umiješajte žumanjke i jaja. Preostalo vrhnje zakuhajte sa šećerom, cvjetovima bazge i mahunarkom vanilije. Lagano umiješajte dvije smjese u jednu i ostavite da se ohladi na 30 minuta. Procijedite kroz gustu cjediljku, ulijte u protvan i stavite da se kuha u pari u pećnici na 120 stupnjeva 15 minuta. Ako nemate pećnicu koja ima opciju pečenja u pari, smjesu stavite u manju posudu i stavite ju u protvan koji je do pola napunjen vrućom vodom i pecite 40 minuta na 140 stupnjeva. Ohladite kremu i narežite ju na željene komadiće. Crème brûlée pospite šećerom kristalom i lagano karamelizirajte brenerom. Servirajte uz svježe jagode.