Svi znamo koliko je ukusna, ali jeste li znali da je crna čokolada zapravo vrlo zdrava? Pri odabiru čokolade opredijelite se za onu sa 70 % kakao mase, bez dodatka drugih biljnih masti, za aromu narančine kore, a ne karamele i nugata. Ovakav odabir okusa omogućit će vam užitak, ali i zdrave sastoje iz čokolade, piše ljepotaizdravlje.hr.
Evo 11 razloga zašto možete bez grižnje savjesti uživati u ovom ukusnom slatkišu koji je, dokazali su znanstvenici, vrlo zdrava za vas!
1. Čokolada pomaže da se opustite
Jedna švicarska studija utvrdila je da onaj tko jede 40 g tamne čokolade dnevno znatno smanjuje razinu hormona stresa kortizola.
2. Čokolada poboljšava koncentraciju
Vrlo tamna čokolada izaziva povećanje protoka krvi do određenih dijelova mozga i povećava budnost.
3. Čokolada pomaže u borbi protiv raka
Visoka razina antioksidansa polifenola, koji se nalazi u tamnoj čokoladi, smanjuje štetu koju rade slobodni radikali u organizmu. Biokemičari s London’s King’s College utvrdili su da 17 čaša soka od naranče ima isti učinak na slobodne radikale kao 50 g tamne čokolade.
4. Čokolada djeluje kao lijek protiv kašlja
Crna čokolada bogata je teobrominom koji potiskuje aktivnost kašlja.
5. Čokolada pomaže u sprječavanju bolesti srca
Devetogodišnja švicarska studija, koja je u ispitivanje uključila 31.000 žena koje su jele jednu do dvije porcije tamne čokolade tjedno, smanjile su rizik od srčanožilnih bolesti. Zbog antiinflamatornih svojstava, kao i činjenici da sadrži visok udio flavonoida i služi kao snažan antioksidans, tamna čokolada smanjuje rizik od srčanih bolesti.
6. Tamna čokolada spasit će vas od grickalica
Da, stvarno! Visok sadržaj vlakana u tamnoj čokoladi postići će da manje žudite za masnom i kaloričnom hranom.
7. Čokolada vas štiti od sunca
Istraživanja provedena u Londonu uključila su ljude koji su, tri mjeseca, jeli čokoladu s visokim udjelom flavonoida. Na suncu je njihova koža dvostruko duže bila otpornija na crvenilo kože. Čokolada ipak nije zamjena za kreme za sunčanje, ali pomaže u tome da koža sporije pocrveni.
8. Konzumacija čokolade pomaže u kontroli dijabetesa
Dušikov oksid, koji pomaže kontrolirati osjetljivost na inzulin, unaprijeđen je flavonoidima u čokoladi, što znači da redovna konzumacija tamne čokolade može smanjiti pojavu inzulinske rezistencije za 50 %.
9. Čokolada podiže raspoloženje
Čokolada povećava razinu seratonina, hormona sreće u krvi, pa će vas pauza uz kocku čokolade učiniti sretnijima.
10. Čokolada poboljšava protok krvi
Razrjeđivačka svojstva krvi tamne čokolade pokazala su da pomažu cirkulaciji, poboljšavaju protok krvi, izgled kože i utječu na smanjenje celulita.
11. Čokolada popravlja vaš vid
Istraživanje provedeno na Sveučilištu Reading sugerira da tamna čokolada poboljšava protok krvi na mrežnici, što doprinosi jasnijem vidu.