Ako želite poboljšati zdravlje mozga, počnite jesti ovo voće i povrće

Ako želite poboljšati zdravlje mozga, počnite jesti ovo voće i povrće
06.10.2024.
u 18:32
Pogledaj originalni članak

Većina ljudi zna koju hranu treba izbjegavati za zdravije srce, no važno je obratiti pozornost na namirnice koje negativno utječu na mozak. Znanstveno je dokazano da prehrana može utjecati na zdravlje mozga. “Mozak čini oko 2 posto naše tjelesne težine, ali koristi oko 20 posto svih naših kalorija.” Mozak koristi više kalorija nego bilo koji drugi organ u našem tijelu; tako da ono što jedemo može imati veliki utjecaj na naš mozak,” izjavila je za HuffPost stručnjakinja za razvojnu funkcionalnu neurologiju i autizam Roberta Melilla, doktorica znanosti.

Iako znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje Alzheimerovu bolest, vrstu demencije, mnogi misle da prehrana može igrati ulogu. Redovita konzumacija hrane koja nije dobra za zdravlje mozga može imati negativne posljedice na tijelo i mozak.“Nezdrava prehrana može negativno utjecati na crijevnu mikrobiotu, dovesti do upale i potencijalno utjecati na mozak.” Pretile osobe – od kojih većina ima nezdrav crijevni mikrobiom – izložene su značajnom riziku od razvoja Alzheimerove bolesti,” kaže neurokirurg dr. Brett Osborne, prenosi Krstarica.

Pa koja je hrana najkorisnija za zdravlje mozga? Stručnjaci su otkrili nekoliko izvrsnih opcija za koje tvrde da mogu spriječiti razvoj demencije.

1. Avokado

Avokado sadrži zdrave jednostruko nezasićene masti, a dr. Bredesen objašnjava: “Ove masti pomažu u smanjenju vaskularnih bolesti i pružaju izvrsnu energiju za mozak bez problema povezanih s jednostavnim ugljikohidratima ili zasićenim mastima.

2. Brokula

Bez obzira volimo li brokulu kuhanu na pari, kuhanu u woku ili kao povrće koje dodajemo u svoje smoothieje, možda bismo željeli pronaći više načina za uživanje u ovom povrću. “Brokula sadrži spojeve poput sulforafana, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanjem zdravlja mozga”, kaže dr. Osborne.

3. Borovnice

Volimo li jelima dodavati borovnice, mozak će nam biti zahvalan. “Borovnice sadrže flavonoide koji djeluju neuroprotektivno i pokazalo se korisnim u povećanju neuroplastičnosti i cerebralnog protoka krvi”, kaže neuropsihologinja Lynn A. Schaefer.

4. Zeleno lisnato povrće

Poznato je da je zeleno lisnato povrće izvrsno za zdravlje crijeva, što ga čini izvrsnim i za zdravlje mozga. Zbog toga liječnici i nutricionisti potiču pacijente da jedu više zelenog lisnatog povrća jer je ono bogato hranjivim tvarima. “Zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su dobri za mozak”, kaže dr. Osborne.

5. Đumbir

Još jedna biljka koja se koristi za zdravlje mozga, svježa i u prahu, je đumbir. “Dokazano je da đumbir poboljšava kognitivne funkcije”, zaključio je dr. Osborne. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.