Hrvatski stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju te sigurnost

Akrap: Hrvati u RH ne žele preglasati Srbe i Bošnjake

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Akrap: Hrvati u RH ne žele preglasati Srbe i Bošnjake
06.02.2022.
u 18:37
Hrvatski stručnjak smatra kako je za poziciju Hrvata u BiH najvažnije postojanje jedinstva unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH, ali i u vlasti u Zagrebu
Pogledaj originalni članak

Dr. sc. Gordan Akrap hrvatski je stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju te sigurnost i aktivno prati zbivanja u BiH. Autor je knjige "Specijalni rat" te niza drugih izdanja. Komentirajući posljednji istup predsjednika HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragana Čovića u Narodnoj skupštini RS-a te rečenicu: "Čuvajte RS" rekao je kako se radi o izjavi izvučenoj iz konteksta, piše Večernji list BiH

"Ako stvari promatrate izolirano, onda se može steći takav dojam. Onda radite dvije pogreške. Prva je da to radite izolirano, a izvlačite ga iz prostorno-vremenskog konteksta. To možete učiniti slučajno, a možete i namjerno", rekao je dr. Akrap.

Srpsko-hrvatska urota

On je dodao kako su tu izjavu uglavnom zloporabili s desnoga političkog centra, ali i bošnjački dužnosnici koji su i taj istup iskoristiti da se prikažu žrtvama ponavljajući narativ da se radi o hrvatsko-srpskoj uroti.

"Ali ako to sve stavite u kontekst da se Hrvatima već treći put bira čovjek koji ne predstavlja Hrvate u Predsjedništvu, odnosno da nisu zastupljeni, pa čak i da Bošnjaci biraju Bošnjake u Dom naroda i na taj način pokušavaju izigrati zakonodavstvo, onda je to posve drugo.To je iznimno štetno ne samo za odnose Hrvata i Bošnjaka, nego i za BiH jer se povjerenje ne može graditi na prijevarama i obmanama", ističe hrvatski stručnjak. On smatra kako je za poziciju Hrvata u BiH najvažnije postojanje jedinstva unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH, ali i u vlasti u Zagrebu.

"Dobra je stvar da postoji Hrvatski narodni sabor BiH kako bi svima dali do znanja da su Hrvati u BiH kompaktni. Treba nastaviti ustrajno dokazivati da Hrvati u BiH nikada nisu bili za podjelu BiH. Takve političke odluke nikada nisu donijeli. Politika Zagreba nikada nije bila također da se BiH podijeli zbog interesa Hrvata kao konstitutivnog naroda, države BiH, ali i interesa RH. Mesićeve tvrdnje najbolje demantiraju hrvatski napori da se BiH očuva. Da smo mi stvarno željeli podijeliti BiH, nitko je ne bi spasio", rekao je dr. Akrap. Po njegovim riječima, Hrvati su potpisali sve sporazume o miru te ustroju zemlje, ali je, po njemu, 'kvaka u tome' da su Bošnjaci to tumačili kao poziv za podjelom BiH. Važno je za Hrvate u BiH, kaže on, i da Zagreb na jednak način razumije probleme sunarodnjaka. "Predsjednik Milanović dok je bio premijer shvatio je svu složenost odnosa u BiH.

Lažne prijave

Njegovim odlaskom u Mostar 2014. godine uputio je jasnu poruku da je uz Hrvate u BiH. Predsjednik Milanović i premijer Plenković imaju vrlo bliske stavove i ciljeve koji se žele postići - a to je BiH suverena i samostalna država u kojoj neće biti majorizacije, nametanja Miloševićeva principa 'jedan čovjek - jedan glas'", ističe dr. sc. Gordan Akrap.

On ističe da se u BiH događa "zloporaba instrumenata demokracije" te da u Hrvatskoj nikomu ne pada na pamet nametnuti predstavnike manjinama. "Hrvatska u Saboru ima rezervirano osam mjesta za nacionalne manjine. Mislim da Pupovac u Sabor prolazi s tisuću i nešto glasova i samo predstavnici srpskog naroda glasuju za te zastupnike. Bošnjačka manjina ima zajedno s albanskom, crnogorskom, slovenskom i makedonskom nacionalnom manjinom svog predstavnika. Zamislite situaciju da neka od hrvatskih stranaka odluči lažno prijaviti nekoga kao Srbina te da na taj način dobije tri mjesta u saboru.

Na isti način da naprave i oko zastupnika bošnjačke nacionalne manjine. U Hrvatskoj bi u slučaju takve prijevare imali veliki problem", zaključuje hrvatski stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju te sigurnost.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LO
lokve
11:30 07.02.2022.

smješna usporedba za stručnjaka, trebao si uporediti šta imaju Srbi i šta mogu u Hrvatskoj i šta imaju Hrvati i šta mogu u vlasti uraditi. Trećinu ministarstava, trećinu direktorskih pozicija ,,,, blokadu federacije, blokadu ustavnog suda ,....

HA
Habuhabuhabu
20:54 06.02.2022.

I u Hrvatskoj ima ovih što su došli iz Arabije. Nisu čak ni prezime promijenili.