Vojna industrija u bih

Amerikanci preuzimaju vojne tvrtke u BiH? Preuzeli velike udjele u Pretisu i Binasu

Amerikanci preuzimaju vojne tvrtke u BiH? Preuzeli velike udjele u Pretisu i Binasu
10.10.2024.
u 19:13
U vrijeme kupovine dionica Pretisa i Binasa u travnju ove godine, vlasnik tvrtke Sikto je bila kompanija Mann Holding s.r.o. iz Češke Republike, no došlo je do promjene, pa je sada vlasnik ove kompanije tvrtka Sitko Acquisition LLC iz SAD-a
Pogledaj originalni članak

Nepoznati kupac u travnju ove godine je stekao velike udjele u tvrtkama Pretis i Binas, koje su među liderima u vojnoj industriji BiH. Preuzeo je oko 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i 23 posto dionica bugojanskog Binasa za ukupno 15-ak milijuna KM. Taj kupac je poslovao preko skrbničkog računa otvorenog u jednoj banci pa se nije moglo znati o kome se radi. Mediji su par dana kasnije objavili da iza svega stoji američka kompanija Regulus Global, koja je navodno kupac dionica.

BiznisInfo.ba je kasnije otkrio da je pravi kupac dionica kompanija Sikto, registrirana u Sarajevu.  Tek sada se potvdilo da je to točno, jer je tvrtka Sikto sada i službeno preuzela vlasništvo na spomenutim dionicama, odnosno prenijela ih sa skrbničkog na vlasnički račun, piše BiznisInfo.ba.

Ova tvrtka je u međuvremenu kupovala još dionica, pa sada drži udio od 41,5 posto vlasništva u Pretisu, i ozbiljno se približila državnom vlasništvu koje iznosi 51 posto. Također, u Binasu sada imaju 25,69 posto vlasništva, i također su drugi najveći dioničar nakon Federacije koja drži također 51 posto udjela.

Tvrtka Sikto je osnovana prošle godine u Sarajevu, a registrirana je za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup. Tvrtka lani nije imala prihoda, a poslovala je s gubitkom od 71.032 KM, te je imala jednog zaposlenog.No, ono što se u međuvremenu promijenilo, jeste to da je sama tvrtka Sikto dobila dobila nove vlasnike.

Naime, u vrijeme kupovine dionica Pretisa i Binasa u travnju ove godine, vlasnik tvrtke Sikto je bila kompanija Mann Holding s.r.o. iz Češke Republike. U međuvremenu je došlo do promjene, pa je sada vlasnik ove kompanije tvrtka Sitko Acquisition LLC iz Sjedinjenih Američki Država. Radi se o tvrtki registriranoj na adresi UL. 3500 S, Du Pont hwy, Dover, okrug Kent 19901, Delaware, piše BiznisInfo.ba.

Podsjetimo, kompanije Pretis i Binas su u velikom usponu te da se očekuje da će u narednim godinama bilježiti sve bolje rezultate.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.