16 milijuna maraka

Belmin Karamehmedović o prodaji zgrade BHRT-a: Ovo znači da je kraj vrlo blizu

Belmin Karamehmedović o prodaji zgrade BHRT-a: Ovo znači da je kraj vrlo blizu
24.09.2024.
u 10:52
Općinski sud u Sarajevu zakazao je licitaciju za srijedu, na kojoj namjerava prodati zgradu BHRT-a s ciljem izmirenja duga prema Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU) u iznosu od 16 milijuna maraka.
Pogledaj originalni članak

Deset puta

Ako intervencija Pravobraniteljstva BiH ili eventualno OHR-a, s obzirom na to da se radi o državnoj imovini, ne odgodi licitaciju, na bubanj će ići imovina deset puta vrijednija od duga iz 2007. godine.

Mislim da bi to bio ogroman gubitak ne samo za BHRT nego i za državu BiH. Ovo je samo vrh ledenog brijega odnosa nadležnih institucija prema Javnom servisu, o kojem godinama govorimo, ali bez ikakvih reakcija, čak ni od onih koji se kunu u državu - kaže za “Avaz” ravnatelj BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Podsjeća da od 2017. godine, kada je RTRS prestao ispunjavati svoju zakonsku obvezu zadržavajući dio RTV pristojbe koja pripada BHRT-u, Radiotelevizija BiH nema normalno financiranje. Taj dug je do danas narastao na 90 milijuna KM.

Mi nemamo instrumente u svojim rukama da riješimo tu situaciju, ali da je netko reagirao sve ove godine, nikada ne bismo došli u poziciju da se sada prodaje "obiteljsko srebro". Kad dođete u situaciju da vam prodaju imovinu, to znači da vam je kraj vrlo blizu. Dugovi datiraju od 2007. godine, a ovaj menadžment je uspio, koliko je mogao u ovako teškim uvjetima, platiti dva Svjetska prvenstva u nogometu i vratiti dio dugova - govori Karamehmedović.

Nije dug

Očekuje da najavljena prodaja bude zaustavljena zahtjevom Pravobraniteljstva, jer su u tijeku sudski procesi kojima bi se trebalo utvrditi je li riječ o državnoj imovini koja je pod zabranom prodaje odlukom OHR-a. S druge strane, nada se rješenju da se dug podmiri sredstvima države.

Bojim se da ova prodaja de facto znači konkretan korak ka konačnom gašenju Javnog servisa BiH, a ne treba posebno objašnjavati što bi to značilo za državu - ističe Karamehmedović.

Odobrili 700.000 eura

Kada je Ismir Jusko u Vijeću ministara BiH bio ministar prometa i komunikacija, odobreno je 700.000 eura i taj novac je odmah prebačen EBU-u, ali to nije bilo dovoljno da se naše obveze ispoštuju - dodaje Karamehmedović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.