Autoceste FBiH

Betoniraju se temelji stupova mosta Počitelj

16.12.2020.
u 21:59
Pogledaj originalni članak

Unatoč pandemiji koronavirusa i vremenskim uvjetima koji proteklih dana nisu išli na ruku građevinarima, radovi na najdužem mostu na koridoru Vc napreduju planiranom dinamikom. Kako navode iz JP-a Autoceste FBiH, radovi na izgradnji mosta Počitelj izvode se na više pozicija istodobno, piše Večernji list BiH.

Važnost mosta

“Do sada su uspješno izvedeni šipovi na svim stupnim mjestima (ukupno 95 komada). Na stupnom mjestu S5 izvršeno je betoniranje drugog segmenta stupa, dok su na ostalim lokacijama u tijeku armirano-betonski radovi temelja”, ističu iz JP-a Autoceste FBiH. Dodaju kako su temeljne konstrukcije stupnog mjesta S3 i S4 završene, čime se omogućava nesmetani nastavak gradnje mosta. Postavljanje šipova najteži je dio posla, objasnio je ranije Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH.

Nakon završetka tih radova gradnja stupova ide brže. Valja naglasiti kako ukupna dužina rasponske konstrukcije mosta iznosi 945 metara, a most sadrži šest srednjih stupova maksimalne visine 103 metra. Prvi temelji na izgradnji kolosalnog mosta Počitelj na koridoru Vc postavljeni su sredinom rujna.

Most Počitelj najduži je na koridoru Vc, a njegovom gradnjom, koja će koštati više od 65 milijuna maraka, predviđeno je spajanje dviju obala rijeke Neretve. Poduzeće Autoceste FBiH dodijelilo je ovaj posao kineskoj kompaniji Synohydro Power China, a podizvođač je tvrtka Hering. Na gradnju mosta, kao i dionice Počitelj - Zvirovići, čekalo se pet godina, a radove financira Europska investicijska banka.

Brži i učinkovitiji pristup

Strojevi su s pripremom terena za jedan od najzahtjevnijih objekata počeli prošle godine. Njegovim završetkom dobar dio prometa koji sada ide magistralnom cestom, a koja vodi prema Hrvatskoj, prebacit će se na autocestu i time omogućiti građanima, a pogotovo transportnim tvrtkama da imaju brži i učinkovitiji pristup granici i luci Ploče. Poddionica Počitelj - Zvirovići, na kojoj se nalazi most, dio je dionice Počitelj - Bijača, dugačka je 11,07 kilometara i podijeljena na dva LOT-a.

Osim mosta, na poddionici se gradi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa. Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) je 24 mjeseca, a za LOT 2 (most Počitelj) je 30 mjeseci. Ugovor je potpisan u lipnju 2019. godine.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.