OBMANA JAVNOSTI

"Bh. dronove" nabavili u Kini pa ih predstavili kao domaći brend

"Bh. dronove" nabavili u Kini pa ih predstavili kao domaći brend
10.10.2024.
u 13:05
Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom gospodarskom sajmu (ZEPS) koji su prikazani kao proizvod Centra za tehničko-tehnološko ispitivanje Sarajevo su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH.
Pogledaj originalni članak

Bh. javnost dočekala je vijest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova s općim odobravanjem i oduševljenjem. S druge strane stručna javnost je od početaka razvoja bila skeptična prema ovom programu, piše klix. Međutim, dron koji je predstavljen na ZEPS-u nije proizveden u BiH što mijenja sve u odnosu na tvrdnje koje je javnost dobila. Dron s fiksnim krilima, kojeg je Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, predstavio kao "Tayan-1" je zapravo kineski dron kupljen od kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited.

Dron predstavljen na ZEPS-u kao "Tayan-1" je ustvari dron kineske kompanije iz obitelji dronova Loong. Iz tvrtke su za klix potvrdili kako se radi o tom tipu drona. Pored potvrde da se radi o tom tipu drona, tvrtka je novinarima ponudila da kupe isti, što pokazuje kako je jednostavno nabaviti ovaj dron. Kineska tvrtka proizvodi i prodaje ove dronove u različitim izvedbama, od izviđačkih do borbenih. Pored dronova s fikisnim krilima nudw i multikoptere.

Asim Hadžić, direktor Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, je objasnio kako je došlo do greške u predstavljanju drona. "Dronovi (dva komada) su kupljeni u Turskoj i u BiH su dovezeni i sklopljeni. Trebali su poslužiti kao prikaz da ćemo i mi uskoro ući u proizvodnju dronova", pojasnio je Hadžić za medije. 

Ono što dodatno potvrđuje kako se radi o dronovima kineske tvrtke ukazuju i opisi ministra Heleza, koji je u više navrata pominjao "platforme za granatice".  Kompanija koja prodaje i proizvodi dronove Loong u svom asortimanu prodaje opremu za nošenje i otpuštanje minobacačkih mina, baš onakve o kakvim je govorio Helez. Ono što je sigurno jeste da ovi dronovi odavno imaju serijsku proizvodnju, ali u Narodnoj Republici Kini.

Helez nikada nije prezentirao javnosti gdje su dronovi koje je davno najavio, gdje se proizvode u BiH, s kojim tvrtkamai državama su potpisani ugovori o izvozu. O svemu tome se više puta pisalo, no Helez nije odustajao od svoje priče u javnosti. Iako je najavljivao kako će medije povesti da im pokaže dronove, ni to se nije dogodilo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.