Zbog blokade iz RS-a upitan novac iz EU

BiH izgubila 70 milijuna eura, vlasti nisu uspjele dogovoriti tri mjere. Novac ide susjedima

BiH izgubila 70 milijuna eura, vlasti nisu uspjele dogovoriti tri mjere. Novac ide susjedima
17.07.2024.
u 16:59
"Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuvjetnu tranšu pred-financiranja koja je planirana za isplatu nakon ljeta, u iznosu od sedam posto (70 milijuna eura, op.a.), te će propustiti značajnu priliku za ranu financijsku podršku"
Pogledaj originalni članak

Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu tranšu od milijardu eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan, kojeg je usvojila Evropska unija, potvrđeno je iz Izaslanstva EU u BiH za Klix.ba.

"Nadležne vlasti BiH su dostavile Europskoj komisiji nacrt potpuno razrađenog Reformskog programa, koji je neophodna osnova za sudjelovanje u Planu rasta za Zapadni Balkan. Europska komisija je pripremila svoju procjenu nacrta Reformskog programa BiH i komunicirala svoje komentare vlastima BiH, tražeći da se implementiraju određene izmjene. Međutim, 16. srpnja, vlasti BiH su obavijestile Komisiju da zbog nedostatka političkog konsenzusa nisu u mogućnosti da usaglase finalni tekst", rečeno je iz Izaslanstva EU u BiH. Dalje ističu da je zbog toga prvobitno bila ugrožena, a sada i gotovo pa konačno izgubljena značajna količina novca predviđena za BiH.

"Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuvjetnu tranšu pred-financiranja koja je planirana za isplatu nakon ljeta, u iznosu od sedam posto (70 milijuna eura, op.a.), te će propustiti značajnu priliku za ranu financijsku podršku", stoji u odgovoru.

Problem s dokumentom nastao je zbog tri mjere koje nisu prihvatale vlasti u Republici Srpskoj. Radi se o uspostavljanju jedinstvenog broja za hitne slučajeve u cijeloj državi, ukidanju entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava te popunjavanju neupražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH i poštivanje odluka ovog suda.

Navodi se kako će 70 milijuna eura namijenjenih za BiH biti podijeljeno među drugim državama Zapadnog Balkana koje su svoj Plan reformi poslali, a riječ je o Srbiji, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.