Među prvima u Europi

Digitalni ID novčanik u BiH sadržavat će bankovne podatke, vize, putovnice, služit će za potpise...

Digitalni ID novčanik u BiH sadržavat će bankovne podatke, vize, putovnice, služit će za potpise...
29.09.2024.
u 08:03
Pogledaj originalni članak

Jedni u novčaniku nose sve, od novca do dokumenata, drugi sve to “razvlače” po džepovima, treći nose sa sobom torbicu u koju ubace stvari. Sve to bilo bi jednostavnije u digitalnom obliku, složit ćete se, a kako se tehnologija razvija, ruku na srce, to postaje i realnost. I upravo bismo mi u BiH to trebali uskoro osjetiti. Razlog je što je Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) pokrenula projekt za razvoj, provedbu i korištenje digitalnog ID novčanika za sve građane BiH.

Što očekivati?
Iza projekta o kojem ovih dana bruji BiH nalazi se hrvatski tehnološki startup Identity Consortium. Ekipa Večernjeg lista kontaktirala je dr. sc. Andrijanu Kos Kavran, PR i marketing menadžericu tvrtke, koja nam je ispričala što je konkretno digitalni novčanik i što stanovnici BiH od njega mogu očekivati. - Digitalni ID novčanik je sigurno i praktično mjesto za pohranu identitetskih podataka neke osobe (npr. podataka iz osobne iskaznice, vozačke dozvole i sl.) koji služi za dokazivanje identiteta u online svijetu. Primjena digitalnih ID novčanika moguća je i offline, što znači da građani neće morati nositi različite iskaznice sa sobom. Osnovna karakteristika ID novčanika je da isključivo korisnik ima potpunu kontrolu nad podacima koje sprema u njega, odnosno daje privolu trećim stranama (tvrtkama, ustanovama) kada oni zatraže pristup bilo kojem osobnom podatku. Jedna od ključnih prednosti ID novčanika je visok stupanj sigurnosti koji pruža digitalni novčanik - podaci su zaštićeni snažnim autentikacijskim čimbenicima, kao što je, primjerice, biometrija lica. Time se smanjuje rizik od krađe identiteta i zloupotrebe podataka - ističe Andrijana. Također kaže kako građani BiH mogu očekivati da će svoj digitalni ID novčanik moći koristiti za udaljenu identifikaciju i autentikaciju (reidentifikaciju), što će omogućiti lakši pristup javnim uslugama i privatnim servisima. Osim toga, moći će i digitalno potpisivati dokumente vjerodostojnim elektroničkim potpisom. Prednosti je, kako stvari stoje, pregršt, a BiH je u ovom smjeru u kojem ide među najnaprednijima u svijetu. Jer i zemlje Europske unije tek sada ubrzano rade na svojim infrastrukturama da digitalni novčanici stupe na snagu. - Na globalnoj razini digitalni ID novčanik postaje sve češći jer države i tvrtke prepoznaju njegove prednosti kao iznimno učinkovito rješenje za digitalnu identifikaciju. Europska unija je donošenjem eIDAS 2.0 uredbe sredinom 2024. godine regulirala uvođenje digitalnih ID novčanika (tzv. EUDI Walleta) i odredila da svaka zemlja članica mora omogućiti svojim građanima njihovo korištenje kroz razdoblje od 2 godine. Tako da trenutačno sve zemlje EU-a ubrzano rade na svojim infrastrukturama - objašnjava nam stručnjakinja. Saznajemo i koja se zemlja posebno ističe u digitalnoj identifikaciji. - Zemlja poput Estonije, koja je predvodnik u digitalnoj identifikaciji u Europi, pokazuje da digitalni ID novčanici ne samo da ubrzavaju administrativne procese već i povećavaju sigurnost podataka. Osim toga, sve više privatnih tvrtki uvodi ove sustave kako bi pojednostavilo i ubrzalo korisničko iskustvo u bankarstvu i drugim industrijama - naglašava. Mnogi se pitaju što će sve moći biti pohranjeno u digitalnom novčaniku i hoće li on u određenoj mjeri zamijeniti klasične novčanike. Što se tiče samog sadržaja, digitalni novčanik mogao bi biti itekako zanimljiv.

Sigurna aplikacija
- Digitalni ID novčanik građana BiH će se u prvoj fazi koristiti kao autentikacijsko sredstvo prilikom udaljene identifikacije i elektroničkog potpisivanja, a nadležna Agencija (IDDEEA) će naknadno, u daljnjim fazama projekta i u suradnji s drugim tijelima, odlučiti što će sve građani moći stavljati u svoj ID novčanik. Inače se u ID novčanike može spremati osobna iskaznica, vozačka dozvola, diploma, zdravstvena iskaznica, bankovni podaci, putovnica, vize i ostali putnički dokumenti, certifikati za elektronički potpis i svi ostali kredencijali odnosno potvrde koje građanima izdaju razna tijela i tvrtke u razne svrhe - naglasila je dr. sc. Andrijana Kos Kavran za Večernji list. Uopćeno govoreći, digitalni novčanik je sigurna aplikacija prilagođena za rad na mobilnim uređajima, a najčešće se realizira kao nativna aplikacija za Android i IOS operativne sustave - objasnili su iz IDDEEA-e. Upravo je ta institucija priopćila da u ovoj fazi stanovnike neće koštati ništa jer je riječ o pilot-projektu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.