Potiču mlade na glasanje u nedjelju

Birači u BiH će preko Vibera dobiti brze informacije o izborima

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Birači u BiH će preko Vibera dobiti brze informacije o izborima
03.10.2024.
u 10:21
Pogledaj originalni članak

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine najavilo je nastavak uspješne suradnje s UNFPA-om, Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda, s ciljem promoviranja sudjelovanja mladih u političkim procesima. Kako bi to postigli, zajednički su kreirali Viber chatbot za Lokalne izbore 2024. godine.

Ovaj inovativni alat, koji je prethodno korišten na Lokalnim izborima 2020. i Općim izborima 2022. godine, pokazao se učinkovitim izvorom informacija za birače, omogućujući im brz i jednostavan pristup ključnim informacijama o izbornom procesu. Glavni cilj nadilazi sam chatbot; želi osnažiti mlade, posebno one koji prvi put glasaju, te potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje u donošenju odluka, navode iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Viber chatbot se pokazao kao vrlo koristan alat putem kojeg su birači mogli dobiti pravovremene i točne informacije o izborima. S obzirom na pozitivno iskustvo iz prethodnih izbornih ciklusa, smatramo da je ovaj alat ključan za unapređenje transparentnosti i informiranosti građana u izbornom procesu - smatra Irena Hadžiabdić, predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva.

Viber chatbot ima za cilj mladim biračima, a posebno onima koji prvi put glasaju u BiH, pružiti sve potrebne informacije i upute vezane za predstojeće Lokalne izbore. Osim toga, chatbot pruža informacije kako građani mogu provjeriti jesu li upisani u birački spisak. Također, daje detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima u svim općinama u BiH.

Kao dio naše globalne misije podrške punom sudjelovanju mladih u njihovim zajednicama, UNFPA potiče sve mlade da iskoriste svoje pravo glasa i doprinesu izgradnji društva koje priznaje i koristi njihovo znanje i vještine. Nedavno istraživanje UNFPA među mladim ljudima koji žive u BiH pokazalo je da njih 78 posto smatra da će vjerojatno glasati. Chatbot alat, koji su zajednički razvili Središnje izborno povjerenstvo i UNFPA, čini informacije o tome kako sudjelovati na lokalnim izborima dostupnijima mlađim biračima te podržava njihovo sudjelovanje u demokratskim procesima - izjavila je predstavnica UNFPA za BiH Justine Coulson.

Također, chatbot pruža detaljne informacije o legitimnim adresama na koje se mogu prijaviti eventualne izborne nepravilnosti, a građani mogu dobiti informacije o tome jesu li upisani u birački popis. Chatbot pruža detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima.

Ovaj jednostavan alat dostupan je unosom ključne riječi "Izbori" u pretragu na Viberu. Ako se chatbot već ranije koristio, preporučuje se brisanje prethodnog chata prije ponovnog ulaska putem pretrage kako biste osigurali pristup najnovijim informacijama, priopćeno je iz Ureda za informiranje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.