Mostarski sporazum bio je rješenje

Bošnjaci su pristali na legitimno predstavljanje prije dvije godine

Bošnjaci su pristali na legitimno predstavljanje prije dvije godine
18.06.2022.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Osigurati legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana - dio je rečenice iz jedne od točaka Mostarskog sporazuma koji su prije dvije godine, pod medijacijom Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, potpisali predstavnici Hrvata i Bošnjaka, odnosno HDZ BiH i SDA, piše Večernji list BiH.

Danas, dvije godine kasnije, hrvatska se strana drži sporazuma te konstantno poziva bošnjačke političke lidere na provedbu potpisanih načela, i to donošenjem novoga Izbornog zakona koji će uvažiti presude domaćih i međunarodnih sudova te koji će, između ostaloga, zajamčiti legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda u institucijama koje je Ustav BiH za to i namijenio - Predsjedništvu i domovima naroda.

Pregovori

Sati i sati napornih pregovora potrošeni su u međuvremenu kako bi bošnjačka strana pristala na realizaciju potpisanog sporazuma, u BiH su dolazili brojni predstavnici američke i europske diplomacije stvarajući ambijent za dogovor, no i uz konstruktivne uloge zapada, bošnjačke političke elite jednostavno nisu željele pristati na rješenje kojim bi se omogućilo da Hrvati biraju svoga člana Predsjedništva, odnosno svoje izaslanike u Klub Hrvata u federalnom Domu naroda. Danas, dvije godine kasnije, u vremenu kada su izbori zakazani i mimo činjenice da BiH nema članke zakona koji govore o provedbi izbornih rezultata, od rješenja se ne odustaje, niti se smije odustati, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se radi o prvorazrednom pitanju o političkoj opstojnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Hrvatski politički predstavnici i dalje pozivaju na dogovor i provedbu sporazuma, a vjetar u leđa daju im i jasni signali iz Europske unije, a napose službena vanjska politika Unije sadržana u Strateškom kompasu - dokumentu u kojem se jasno naglašava kako je posebno važno podržati suverenitet, jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost BiH na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda sadržanih u Ustavu BiH, kao i proces reformi na njezinu putu prema Europi. Potpora i lobiranje Republike Hrvatske u ovom se slučaju pokazalo ključnim za naglašavanje nužnosti rješavanja hrvatskog pitanja u BiH.

Pozivi na provedbu

U petak su iz HDZ-a BiH podsjetili na dvije godine od potpisivanja sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, istaknuvši kako su upravo načela sadržana u sporazumu, koji su potpisali članovi HDZ-a BiH, SDA i ključnih međunarodnih aktera, trebala biti osnova za konačno rješenje onemogućavanja političke majorizacije i provedbe svih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

- Predsjednik SDA Izetbegović posljednje dvije godine obmanjuje javnost raznim lošim izgovorima, svjestan političke krize koju izaziva ignoriranjem obveza koje je preuzeo stavljanjem vlastitog parafa. Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda temelj je Daytonskog mirovnog sporazuma i Washingtonskog sporazuma kojim je nastala Federacija BiH - poručili su iz HDZ-a BiH. Danas, nakon dvije godine, podsjećaju i pozivaju sve potpisnike sporazuma da žurno pristupe njegovoj provedbi, kako bi opći izbori u listopadu imali sve prijeko potrebne političke i pravne norme za provođenje izbornih rezultata. - Pokušaji političkog avanturizma utemeljenog na majorizaciji i nastavku diskriminacije, koje čine bošnjačke stranke, vodi dominantno prostor Federacije BiH u nesagledive posljedice i još dublju političku krizu - zaključili su iz HDZ-a BiH.

Kao što je vidljivo, hrvatska politika u BiH ne odustaje od realizacije sporazuma te konstantno poziva na njegovu provedbu, nudeći rješenje koje će omogućiti legitimno političko predstavljanje tamo gdje je po Ustavu potrebno, a koja će u konačnici i harmonizirati međunacionalne odnose, napose u Federaciji BiH.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Jero
Jero
13:07 18.06.2022.

hahaha jest vam ga Bake sprašio.