Tradicionalni kolači koje mnogi pripremaju svaki Božić, a naslijedili su ih većinom od majke,bake... Nekoliko recepata donosi 24sata.hr.
Mađarica
Sastojci za manji protvan:
Za tijesto:
0,5 kg brašna - pola oštro, pola glatko
130 g masti ili 250 g margarina
100 g šećera
4 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
pola praška za pecivo
1 vanilin šećer
malo soli
Za kremu:
100 g šećera
150 g maslaca
2 žlice vode
0,5 litre mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
5 žlica oštrog brašna
1 žlica kakaa
Za glazuru:
100 g čokolade
100 g margarina
malo ulja
Postupak:
TIJESTO: Pomiješajte suhe sastojke pa ostale i zamijesite tijesto. Podijelite ga na šest dijelova, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. U međuvremenu iskrojite šest listova masnog papira po manjem protvanu na kojem će se kore peći. Na svaki brašnom posuti list papira stavite jedan dio tijesta pa ga prekrijte plastičnom folijom i razvaljajte tako da se jednolično razvuče po cijelom papiru.
Potom uklonite plastičnu foliju, tijesto zajedno s masnim papirom premjestite na preokrenuti protvan i pecite kratko na 180 stupnjeva, oko pet minuta. Kad je kora gotova, odložite je zajedno s masnim papirom na ravnu podlogu da se ohladi i tek tad uklonite papir. Kad su sve kore gotove i ohlađene, premazujte ih kremom.
KREMA: Šećer i voda se stave na štednjak da se šećer karamelizira pa se dodaje mlijeko i ostavi da prokuha. Potom se u to dodaje čokolada i prethodno razmućeno brašno i kakao u malo hladnog mlijeka. Važno je neprekidno miješati na laganoj vatri da se ne zalijepi. Nakon pet minuta je gotovo.
Kad se ohladi toliko da postane mlako, u smjesu se dodaje maslac, dobro se promiješa i podijeli na pet jednakih dijelova. Tako mlaka krema se stavlja na kore. Na kraju se na kolač stavi masni papir i nešto teško poput knjiga. Ostavi se tako do drugog dana.
GLAZURA: Otopite margarin i ulje, a kad provrije, uklonite s vatre i umiješajte kockice čokolade. Miješajte polako dok ne dobijete glatki smjesu i prelijte po kolaču.
Napomena: Ukoliko želite napraviti više mađarice, odnosno pripremati je na velikom protvanu, stavite duplu količinu svih sastojaka.
Salenjaci
Sastojci:
1 kg brašna - pola oštro, pola glatko
600 g svinjskog sala - očišćenog od opne i žilica
4 žutanjka
svježi kvasac
3 žlice šećera
0,5 litre mlijeka
malo ruma
malo soli
pekmez od šljiva
šećer u prahu za posipanje
naribana korica jednog limuna
Postupak:
Salo se ostruže nožem kako bi bilo finije teksture, potom se samelje i pomiješa s malo brašna. Potom se od brašna, šećera, soli, žutanjaka, mlakog mlijeka, korice limuna, ruma, soli i kvasca razmućenog u malo mlijeka i šećera napravi tijesto. Prvo promiješajte suhe sastojke pa dodajte tekuće. Tijesto se ostavi 15 minuta pa se razvalja prst debelo.
U njegovu sredinu se stavi salo koje je prethodno razvaljano između dva deblja najlona i ohlađeno u hladnjaku. Tijesto se potom preklopi s četiri kraja, preokrene na brašnom posudu podlogu i razvalja lagano bez pritiskanja da se salo ne utisne u tijesto jer se neće kasnije listati. Nakon toga se preklopi dva puta, na pola pa opet na pola. Tijesto se prekrije i stavi u hladnjak na 20 minuta.
Potom se izvadi i opet razvalja pa preklopi kao maloprije pa stavi u hladnjak na 20 minuta. Taj postupak se ponavlja četiri puta. Na kraju se razvalja, izreže na kvadrate 8x8 cm, puni pekmezom i zatvara tako da se dobije trokut, prstima se zalijepe dva suprotna kraja kvadrata i rubovi, a zatim se spoje dva najduža dijela trokuta suprotno od trećeg vrha trokuta (tako da nalikuje listu).
Salenjaci se peku na masnom papiru, na 220 stupnjeva između 15 i 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Šećerom u prahu se posipaju dok su mlaki.
Savjet: Salo potražite kod lokalnog mesara, iako ga ponekad prodaju i u trgovačkim lancima.
Oblatne s keksima
Sastojci:
3 velike oblatne
300 g šećera
4 dl mlijeka
200 g mljevenih oraha
malo ruma
naribana korica limuna
250 g margarina
0,5 litre jake crne kave
600 g keksa s maslacem
Postupak:
Šećer se kuha u mlijeku 15 minuta pa se u to dodaju orasi, rum i korica limuna. Kad se skroz ohladi, dodaje se dobro izrađeni margarin. To je krema kojom se potom premazuju oblatne.
Oblatna se premazuje kremom s glatke strane pa se na kremu slažu keksi prethodno umočeni u kavu. Keksi se isto premažu kremom pa se na njih stavlja druga kora (sa glatkom stranom prema gore) i cijeli postupak se ponovi. Na kraju se kolač dobro stisne i to na način da se na njega stavi masni papir, a na njega nešto teško poput knjiga. Reže se drugi dan.
Savjeti: Umjesto keksa može se staviti tanko narezan biskvit. Također, oblatne su bake znale puniti samo kremom, no u tom slučaju treba je napraviti više (po ovom receptu) i pripremiti pet komada oblatni, toliko ih se obično i nalazi u jednom paketu.
Napomena: Oblatne se ne smiju premazivati previše vlažnim kremama (bolje su masnije) niti pekmezom jer postanu žilave.