Otvorena konferencija 'Izgradimo održivu BiH 2'

Bradara: Podržimo mlade ljude koji vide svoju budućnost ovdje i svjesni su koliko je važan održivi razvoj i zaštita okoliša

Bradara: Podržimo mlade ljude koji vide svoju budućnost ovdje i svjesni su koliko je važan održivi razvoj i zaštita okoliša
17.10.2024.
u 11:52
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara danas je u Sarajevu otvorila međunarodnu konferenciju "Izgradimo održivu BiH 2" čiji je cilj jačanje kvalitete društvenih odnosa i promicanje ideje kako živjeti zelenije i okolišno prihvatljivije, a sve u cilju izgradnje ključnih koraka prema održivoj budućnosti za BiH. Bradara je rekla da njeno prisustvo na ovoj, kao i na prošlogodišnjoj konferenciji čiji je pokrovitelj, govori o tome šta ona osobno i kao dio izvršne vlasti Federacije BiH, misli o zaštiti okoliša, ali i o ukupnom održivom razvoju u BiH.

- Ove godine su u Bosni i Hercegovini organizirane brojne konferencije na ovu temu i nama se održivi razvoj događa jučer, a ne sutra. Godina 2026.  kada počinje primjena CBAM mehanizma je već danas, a ne 2026. i mi zaista moramo podržati sve ove znanstvenike, sve ove gospodarstvenike i realni sektor koji je već ušao u tu fazu održivog razvoja i svega onog što taj održivi razvoj nosi – izjavila je Bradara, dodajući da on podrazumjeva ekonomski i društveni razvoj, a prije svega zaštitu okoliša. Kada je u tom smislu riječ o zakonskom okviru i stvaranju ambijenta, Bradara je navela da je Federacija BiH, uprkos složenom uređenju, na dobrom putu da regulira puno toga, te da su doneseni određeni zakoni i da su određeni u proceduri.

-Sada je na Ministarstvu okoliša, na Fondu za okoliš i svim institucijama da donesu pozakonske akte, ali i da se svi mi počnemo ponašati sukladno tome. Također, da podržimo mlade ljude u lokalnim samopravama koji ipak vide svoju budućnost ovdje i svjesni su koliko je važan održivi razvoj i zaštita okoliša – dodala je Bradara. Konferenciji su i ove godine osim predsjednice Bradare pokrovitelji  federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i dopredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić. Organizator je Međunarodna akademija održivog razvoja (UZOD) u suradnji sa Gospodarskom komorom FBiH, a medijski pokrovitelj je Federalna novinska agencija - FENA. Pranjić je naveo da je pred nama ozbiljan put i poduhvat i da se o ovim temama i aktivnostima treba ozbiljno pristupiti. - To je svakako proces dekarbonizacije koji slijedi, karbonski otisak koji će nam svima biti neophodan. Na konferenciji kroz ova dva dana ćemo vidjeti koje će sve kompanije i gospodarstvenici iz Bosne i Hercegovine i regije biti prisutne i koji će se naći u nekoj mjeri, ako već nisu počeli proces karbonskog otiska i svih priprema koje idu kroz sve te procese, kako bi se ispunile sve regulative i pravila koje EU traži, odnosno kako bi tržište EU bilo dostupno – dodao je Pranjić.

Mladi koji su u izvršnim pozicijama ili nekoj političkoj poziciji, prema njegovim riječima, dat će svakako svoj dopinos. - Govorim u svoje osobno ime, ali vjerujem da i druge mlade kolege koje obnašaju razne dužnosti u Bosni i Hercegovini misle isto i mislim da ćemo biti na dobrom tragu, ali u svakom slučaju ne trebamo i ne smijemo izostaviti iskustva stručnih ljudi kako bi zajedno prošli ovaj proces tranzicije koji je nama prevažan i to je ono sa čime se  već sutra, a ne u nekoj dalekoj budućnosti, susrećemo - istakao je Pranjić. U okviru konferencije će biti održana posebna sesija na kojoj će biti govora o  komuniciranju u procesima zaštite okoliša, te ulozi medija u tim procesima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.