POTOČARI

Brojna izaslanstva na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Brojna izaslanstva na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice
10.07.2022.
u 15:41
Najavljena su brojna visoka izaslanstva Vijeća Europe, Europskog parlamenta, UN-a, Turske, Crne Gore, Njemačke, Nizozemske...
Pogledaj originalni članak

Sutrašnjem obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici nazočit će će brojna izaslanstva kako iz regije, tako i Europe, ali i širom svijeta. 

Najavljen je dolazak Marije Pejčinović - Burić, generalne tajnice Vijeća Europe i Dunje Mijatović, erropske povjerenice za ljudska prava.

U ime Europskog parlamenta dolaze zastupnici Natalie Loiseau, Javier Nart, Catharina Rinzemai Karen Melchior.

Nazočit će i premijer Crne Gore Dritan Abazović

Dolazi i brojno izaslanstvo Turske koju predvodi Numan Kurtulumus, potpredsjednik AK stranke i parlamentarac u Velikoj narodnoj skupštini Turske, Refik Ozen, predsjednik interparlamentarne grupe prijateljstva BiH - Turske i parlamentarac u Velikoj narodnoj Skupštini Turske, Ahmet Mishbah Demircan, zamjenik ministra kulture i turizma Turske i Fatih Sahin, generalni sekretar AK stranke.

Najavljen je i dolazak crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Jovane Marović, potpredsjednice vlade za vanjsku politiku, europske integracije i regionalnu suradnju i ministarke, europskih poslova, Marka Kovača ministra pravde i Maraša Dukaja, ministra javne uprave u Vladi Crne Gore.

Dolazi i brojno izaslanstvo Njemačke koje predvodi Aydan Ozoguz potpredsjednica Bundestaga, kao i Adis Ahmetović, član Bundestaga. Najavljena je i nazočnost Anne Luhhrmann, državne ministrice za Europu i klimu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, kao i Manuela Sarrazina, specijalnog izaslanika Savezne vlade Njemačke za zapadni Balkan.

Dolazi i Stjepan Mesić

Izaslanstvo UN-a predvodi Alice Nderitu, zamjenica generalnog tajnika UN-a i specijalni savjetnik generalnog tajnika UN-a za prevenciju genocida.

Nizozemsko izaslanstvo predvodi ministrica obrane Kajsa Ollongren, a dolazi i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

U ponedjeljak kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak bit će ispraćeno 50 žrtava genocida. Tabuti su u Potočare stigli u petak, kada su se obitelji i građani u suzama opraštali od najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.