recept

BRZE KIFLICE: kako se brzo naprave, još brže se pojedu

Foto: recepti.com
BRZE KIFLICE: kako se brzo naprave, još brže se pojedu
05.10.2021.
u 07:10
Pogledaj originalni članak

Sastojci

Za testo:

250 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
125 g svežeg sira
50 ml ulja
50 ml jogurta
1 bjelanjak
1 kašika šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera

Za punjenje:

po želji eurokrema

Priprema

Ovo je tijesto s kojim sam se jako puno igrala, praveći životinje, pa punjene korpice. Što god da radite super ispadne. Danas sam radila slatke kilice sa stabilnom kremom, koja se koristi u pekarstvu, da fil ne curi. Krema je baš fina, a mogu se raditi s džem,  orasima, makom..., piše recepti.com.

U zdelu staviti sir, šećer, bjelanjak i sve dobro umutiti mikserom. Dodati ulje i jogurt i opet malo promješati, prašak za pecivo, promješati, dodati brašno postepeno i umijesiti tijesto. Tijesto podeliti na 2 dijela. 

Prvi dio razvaljati tanko u krug i isjeći. Ako želite veće kifle s više fila onda režite na 8 dijelova, a ako želite manje, onda režite na 16. Vi odlučite. Urolati i slagati na tepsiju na kojoj je papir za pečenje. Peći na 180 stupnjeva, dok ne porumene. 

Ostao vam je žumanjak, možete ga i ovde iskoristiti tako da ga umutite s pola kašikice ulja. Kad su kiflice pečene izvadite kiflice, premažite sa žumanjkom i vratite nazad u isključenu pećnicu nekoliko minuta. Gotove kifle pospite s malo šećera u prahu. Radite duplu mjeru, jer kako se brzo naprave, još brže se pojedu....

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.