Pita je naziv za kolač koji se može pripremiti ili od vučenog ili pak prhkog tijesta. Tako i pita od jabuka može biti s lisnatim ili vučenim tijestom, a američka pita od jabuka radi se od prhkog tijesta i s prepoznatljivom rešetkom od tijesta na vrhu.
Tradicionalne pite mađarica, bijela i medena pita rade se od kora prhkog tijesta. Prhke pite mogu se peći u kalupima poput tarta i obično se sastoje od podloge koja se može napraviti od tijesta ili mljevenog keksa te nadjeva od voća. Jedna od jednostavnijih pita je i američka nemoguća pita s kokosom.
Engleska pita "banoffee" dobila je naziv po glavnim sastojcima - banani i karamelu (toffee). Ovo je tradicionalan kolač u Velikoj Britaniji priprema se od podloge od keksa, nadjeva od banana i karamela te šlaga, a što je najbolje - ne peče se, piše Skuhaj.hr.
Sastojci
Tijesto:
125g maslaca
275g mljevenog keksa
Nadjev:
175 g maslaca
175 g šećera
397 g slatkog kondenziranog mlijeka
2 srednje banane
150 g vrhnja za šlag u prahu
šećer u prahu po ukusu
hladnog mlijeka koliko je potrebno za šlag
čokolada za dekoraciju
Priprema
- Maslac otopite na laganoj vatri pa ga pomiješajte s mljevenim keksima.
- Pripremljeno tijesto dobro utisnite u dno kalupa i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.
- Izmiksajte maslac i šećer.
- Stavite na vatru i uz miješanje zagrijavajte dok se ne rastopi. Ulijte kondenzirano mlijeko i uz stalno miješanje, od trenutka kada zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 10-15 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
- Masu prelijte preko ohlađenog tijesta, pa ostavite da se ohladi i stegne.
- Banane narežite na kolutove i rasporedite po nadjevu te ostavite da se ohladi.
- Izmiksajte šlag po uputama s mlijekom i šećerom u prahu. Umućeni šlag nanesite preko banana te ukrasite po želji naribanom čokoladom.