Osim što su izuzetno fine, smokve se smatraju jednim od najzdravijih voćki. Osim što obiluju zdravim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima potrebnim za pravilno funkcioniranje našeg organizma,imaju samo 74 kalorije na 100 grama pa su odlične i za one koji pokušavaju skinuti višak kilograma.
Također svježe smokve sadrže velike količine antioksidativnih vitamina poput vitamina A, E i K. Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do preranog starenja, demencije i kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, istraživanja pokazuju da klorogenska kiselina iz smokava uravnotežuje razinu šećera u krvi.
No, smokve su najpoznatije kao narodni lijek kod konstipacije (zatvora) zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana koja povoljno djeluju na rast dobrih bakterija u crijevima.
Međutim, najbolji lijek za zatvor čine smokve u kombinaciji s maslinovim uljem, a za pripremu se koriste suhe smokve (koje ipak imaju znatno više kalorija od svježih).
Maslinovo ulje također ima brojne blagodati za naš organizam, a osobito za probavni sustav: djelomično usporava rad želuca što dovodi do sporijeg otpuštanja sadržaja želuca u početni dio tankog crijeva što stvara osjećaj sitosti, a također poboljšava apsorpciju nutrijenata u tankom crijevu.
Ova kombinacija se najviše koristi u primorju, budući da u mediteranskoj klimi najbolje uspijevaju i smokva i maslina, a nije rijetkost da ove dvije biljke rastu jedna pokraj druge, piše Story.hr.
Kako se priprema ovaj lijek?
U očišćenu staklenku stavite oko 30 komada suhih smokava, a preko nalijte maslinovo ulje u količini koja će potopiti sve smokve. Staklenku dobro zatvorite i tako je držite 40 dana.
Kako se konzumira?
Svaki dan jedete po 3 smokve, jednu prije svakog obroka. Osim što će vam ova kombinacija biti jako korisna za čišćenje crijeva i probleme sa zatvorom, vjerojatno ćete uživati i u okusu.