Ovaj kolač nazivaju magičnim jer sam od sebe stvori tri sloja koja prefino izgledaju, a vi sve što trebate napraviti je zamutiti biskvit i staviti ga peći. Rezultat je sočan i ukusan kolač s okusom vanilije, piše 24sata.hr.
Sastojci:
- 4 jaja, žumanjak i bjelanjak odvojite (na sobnoj temperaturi)
- 150 g šećera (običnog ili šećera u prahu)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 125 g neslanog maslaca, otopljenog
- 115 g višenamjenskog brašna (pomiješajte obično brašno s brašnom za kolače)
- 500 ml mlijeka (mlakog)
Za serviranje (neobavezno):
- Šećer u prahu (šećer u prahu)
- Svježe jagode
- Šlag
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160°C stupnjeva.
- Namažite kvadratni kalup za kolače 20 cm x 20 cm.
- Bjelanjke istucite mikserom dok ne postane čvrsti. Stavite na stranu.
- Žumanjke i šećer stavite u zdjelu i tucite dok ne postane blijedožute boje - oko 1 minute.
- Dodajte ekstrakt vanilije i maslac te miješajte dok se sve dobro ne sjedini - oko 30 sekundi do jedne minute.
- Dodajte brašno i mutite dok se ne sjedini.
- Polako ulijevajte mlijeko dok miksate smjesu sve dok se svi sastojci ne sjedine u homogenu smjesu.
- Lopaticom postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu, dok se sve ne sjedini. Ne želite istisnuti zrak iz bjelanjaka. Također, ne brinite ako u tijestu ima nekoliko grudica bjelanjka. Biskvit bi trebao biti vrlo tanak.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za kolač.
Smjernice za pečenje:
- Pecite dok vrh ne postane zlatno smeđe boje i da se kolač ne 'ljulja' kada lagano protresete lim - oko 40 do 50 minuta.
- Provjerite kolač nakon 30 minuta - ako je vrh već zlatno smeđe boje, ali kolač još nije čvrst (tj. trese se), prekrijte ga folijom i vratite u pećnicu, po 10 minuta, dok ne stvrdne.
- Ostavite 10 minuta da se ohladi u limu, a zatim ga okrenite na rešetku za hlađenje. Prije posluživanja potpuno ga ohladite.
Serviranje:
- Izrežite kolač na kvadrate, možete na devet komada, to bi bilo idealno.
- Pospite šećerom u prahu neposredno prije posluživanja.
- Poslužite sa šlagom i jagodama, ako ih koristite.