Europske regulative i novi trošak

Struja u BiH će dodatno poskupjeti od 2026., evo što je razlog

Struja u BiH će dodatno poskupjeti od 2026., evo što je razlog
24.10.2024.
u 13:58
BiH je pristupanjem Europskoj energetskoj zajednici preuzela obvezu da do 1.1. 2026. godine uskladi proizvodnju energije sa europskim zakonima, kaže Račić
Pogledaj originalni članak

 Električna energija u BiH poskupit će od 2026. godine, a samo je pitanje u kojem postotku. Razlog je usklađivanje preuzetih obaveza u primjeni europske regulative u pogledu zelene energije, prije svega, uvođenju takse na emitiranje ugljičnog dioksida (CO2), moglo se čuti danas na konferenciji održanoj u Banja Luci.  - BiH je pristupanjem Europskoj energetskoj zajednici preuzela obvezu da do 1.1. 2026. godine uskladi proizvodnju energije sa europskim zakonima. Ako naši proizvođači ne budu obračunavali taksu na emisiju CO2, a koja se kreće od 60 do 100 eura po toni CO2, plaćat će na ulazu u zemlju u koju izvoze. Eh, sada je pitanje je li bolje da plaćaju na našem tržištu ili prilikom izvoza - rekao je Goran Račić, predsjednik Područne gospodarske komore Banja Luka. Račić je ovo rekao na današnjoj konferenciji za medije organiziranoj u o okviru konferencije „Klimatska tranzicija i promjene globalnog ekonomskog modela“ koju organizira Gospodarska komora. Konferencija je organizirana u sklopu projekta „Zeleni navigator Balkana“.

- Pokušavamo da nađemo sredstva za usklađivanje regulative kako ne bismo u jednoj godini napravili veliki udar na naša gospodarska poduzeća koja bi postala nekonkurentna plaćanjem takse na CO2. Smatramo da naša zemlja mora dobiti pomoć od međunarodne zajednice prema procesima koje provodi EU u pogledu energetske tranzicije i da moramo biti posebno tretirani kao mala zemlja - ocijenio je Račić. Na pitanje hoće li poduzeća koja proizvode električnu energiju taj trošak prebaciti na krajnje potrošače, Račić je prvo podsjetio da cijenu električne energije odobrava regulator, ali da ERS, svaki novi trošak koji ima, pokušava da prebaci na krajnjeg korisnika.

- Ako ne bi prebacila, samo poslovanje bi bilo praćeno gubicima. Upravo, da bi taj trošak bio na neki način amortiziran,  pokušavamo da kroz određene projekte EU dobijemo sredstva kako stanovništvo i gospodarstvo ne bi snosili taj ukupan trošak - objasnio je Račić i dodao da će od 1.1.2026. sigurno dio novog troška snositi krajnji potrošači u zemlji. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.