Hrvatska nastavlja aktivnu podršku projektima od interesa za Hrvate u BiH

Četiri milijuna eura za 100 novih projekata u BiH, 3 mil. za socijalne usluge

Četiri milijuna eura za 100 novih projekata u BiH, 3 mil. za socijalne usluge
26.10.2024.
u 12:55
Pogledaj originalni članak

U sklopu kontinuiranih aktivnosti Republike Hrvatske u procesu podrške projektima od interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini, a koji vode podizanju životnog standarda i ukupne kvalitete življenja za sve stanovnike države, koordinacijskom sastanku predstavnika HDZ-a BiH, nositelja vlasti u gradovima, općinama i županijama, koji je održan u Posušju, prisustvovali su i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Republike Hrvatske Šime Erlić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. Ovom prilikom predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je na značaj suradnje.

- Iznimno mi je zadovoljstvo što smo imali i naše prijatelje iz Republike Hrvatske s nama da možemo proći sve one teme koje Vlada RH s predsjednikom Plenkovićem posljednjih osam godina radi i za BiH, ali i za hrvatski narod u BiH - izjavio je Čović, podsjetivši na izniman značaj doprinosa Vlade RH projektima iz različitih sfera svakodnevnog života, od infrastrukture do obrazovanja, a koji se planiraju nastaviti i u 2025.

Na sastanku je bilo riječi o rezultatima dosadašnje potpore, ali i novom paketu pomoći koji će se realizirati u idućoj godini. Erlić je uputio na činjenicu da je, uz podršku Vlade Hrvatske, od 2021. godine u BiH realizirano 240 projekta u ukupnoj vrijednosti od osam milijuna eura. A kada govorimo o godini koja je pred nama, istaknuo je kako se priprema novi program od 4 milijuna eura kojim će se financirati stotinu novih projekata u BiH. Osvrnuo se i na iznimne rezultate dosadašnjih aktivnosti kazavši kako su ranije bili u osnovnoj školi u Posušju, koja je koristila sredstva ovoga programa, kao i na Sveučilištu u Mostaru, gdje su imali priliku s rektorom vidjeti kako teku njihovi projekti koje realiziraju iz europskih fondova putem Interreg prekogranične suradnje. Osim projekata iz ovoga resora, pripremaju se i novi kada je riječ o socijalnim uslugama. Tako je ministar Piletić najavio dodatna sredstva od tri milijuna eura u okviru programa jačanja socijalnih usluga, podsjetivši na dosadašnje rezultate projekata koji su išli u smjeru jačanja kvalitete socijalnih usluga. Objašnjeno je i kako je riječ o projektima koji uključuju i razvoj suradnje s civilnim društvom, vjerskim zajednicama i ustanovama socijalne skrbi. Milas je pak dao osvrt na strateški značaj suradnje u projektnim aktivnostima, uputivši na predanost Vlade RH pitanju opstanka Hrvata u BiH. U smislu pokazatelja na terenu objasnio je kako je broj strateških projekata povećan s četiri na trinaest, što uključuje sveučilišta, kulturne ustanove i infrastrukturne projekte ključne za očuvanje kulturnog identiteta Hrvata u BiH.

Uoči koordinacije Čović je u Mostaru, u Domu HDZ-a BiH, održao radne sastanke s ministrima Erlićem i Piletićem, a naglasak je bio na ključnim pitanjima koja povezuju dvije države i osiguravaju daljnji razvoj zajedničkih projekata.

U razgovoru s ministrom Erlićem naglasak je stavljen na daljnje unaprjeđenje prekogranične suradnje kroz projekte financirane iz europskih fondova. Predsjednik Čović zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na dugogodišnjoj podršci, ističući kako se zajednički projekti uspješno razvijaju zahvaljujući dobroj suradnji. Dogovoreno je da će se u idućem razdoblju pokrenuti još veći broj inicijativa, posebno u cilju jačanja kapaciteta na lokalnoj i regionalnoj razini. Tijekom razgovora s ministrom Piletićem posebna pozornost posvećena je podršci programima socijalne zaštite i obiteljskih politika. Predsjednik Čović istaknuo je da su ovi programi ključni za poboljšanje kvalitete života svih žitelja Bosne i Hercegovine, osobito najranjivijih skupina. Na koncu sastanaka dodatno je potvrđena snažna podrška Republike Hrvatske, uz poseban naglasak na realizaciju zajedničkih projekata koji doprinose razvoju i prosperitetu europske budućnosti BiH. Čović je ovom prilikom komentirao i posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen BiH, naglasivši kako se i time izražava jasna poruka i poticaj za europski put BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.