Donosimo vam jednostavan recept za cheesecake s bijelom čokoladom i višnjama...
Sastojci za podlogu:
100 g suhog keksa,
2 kašike šećera,
70 g maslaca.
Krema:
500 g krem (ili svježeg) sira,
50 g bijele čokolade,
250 ml vrhnja za šlag,
40 g šećera,
2 vanilin šećera,
2 kašičice (10 g) želatina u prahu.
Preljev od višanja:
200 ml soka od višanja (iz kompota),
100 g višanja,
2 kašike praha pudinga od vanilije,
3 kašike šećera.
Priprema:
- Keks sameljite, pomiješajte ga sa šećerom i rastopljenim maslacem pa utisnite u dno okruglog kalupa, čije se stranice obložili plastičnom folijom (kako se krema ne bi zalijepila).
- Sir umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite vrhnje u šlag pa sjedinite sa kremom. Bijelu čokoladu rastopite i dodajte kremi. Želatin pripremite i umiješajte u kremu. Rasporedite kremu po podlozi, stavite u frižider dok pripremite preljev.
- Za preljev pomiješajte sok iz kompota od višanja sa šećerom te cijelim višnjama bez košpica. Stavite na umjerenu vatru. Kad se šećer otopio, u preljev prosijte prah vanilin pudinga, da se ne bi stvarale grudvice. Još kratko kuhajte dok ne zgusne pa sklonite s vatre i pustite da se malo prohladi. Porom ga rasporedite preko kreme i sve ostavite u frižideru nekoliko sati.