Došao je tiho i ušao u legendu, a danas se pitamo kako smo uopće živjeli bez njega. Vjerujemo da ste ga isprobali u raznim verzijama, ali ova s mandarinama je božanstvena u svakom pogledu. Traži malo više truda, ali vjerujte da se isplati!
Cheesecake s mandarinama (bez uključivanja pećnice!)
Sastojci:
3 šalice ricotta sira
1 šalica šećera
140 g digestive keksa
¼ šalice omekšanog maslaca
1 žlica ruma
5 listova želatine
1 mahuna vanilije nekoliko mandarina i klementina
3 žlice mlijeka
Priprema:
Izmrvite digestiv kekse pa ih pomiješajte s maslacem i žlicom ruma. Dobivenu smjesu rasporedite ravnomjerno po dnu kalupa za torte promjera 18 cm, utisnite je prstima i stavite u hladnjak na dvadeset minuta da se stisne. U međuvremenu stavite 3 lista želatine u malo vode da omekšaju.
Pomiješajte ricotta sir s ¾ šalice šećera, sjemenkama polovice mahune vanilije i ribanom koricom jedne mandarine. Omekšanu želatinu otopite u 3 žlice vrućeg mlijeka, a zatim dodajte u ricottu i dobro promiješajte.
Stavite u hladnjak na 30 minuta. Smjesu ricotte izlijte u kalup za torte preko podloge od keksa, poravnajte površinu i stavite u hladnjak na 2 sata.
Dok čekate, namočite u vodi još 2 lista želatine.
Iscijedite mandarine kroz sitno cjedilo i odmjerite 1/4 šalice šećera. Stavite sok na vatru i kad zakipi neka kuha 1 minutu. Maknite s vatre, dodajte listove želatine i promiješajte da se potpuno otope. Pustite da se smjesa prohladi i počne se zgušnjavati.
Površinu torte ukrasite kriškama klementine, a zatim kolač prelijte želeom od mandarina tako da prekrije cijelu površinu. Premjestite kolač u hladnjak na još 4 sata, ali ga prije prekrijte plastičnom folijom da ne bi upijao mirise iz hladnjaka.
Prije posluživanja izvadite tortu iz hladnjaka i oštrim nožem prođite rubom kalupa da se želatina ne bi lomila kad počnete rezati kolač.