Cikla je prava zimska supernamirnica, a većina ljudi je voli jesti kuhanu, na salatu.
Ali to je prava šteta jer termičkom obradom cikla gubi neke dragocjene sastojke, prenosi Vecernji.hr
Cikla obiluje folnom kiselinom pa se posebice preporučuje trudnicama, a ne treba zanemariti niti antioksidanse koje sadrži, a koji štite naš organizam od slobodnih radikala, dakle od raznih bolesti i preranog starenja.
Za njezinu karakterističnu crvenu boju zaslužan je pigment betacijanin koji se apsorbira u krv i povećava protočnost kisika.
Antikancerogena svojstva cikle
Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva, piše Alternativa za vas.
Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40%, normalizira krvni tlak, a redovita konzumacija može spriječiti proširene vene.
Željezo iz cikle čisti organizam od toksina pa je ovo povrće učinkovito u liječenju mnogih bolesti uzrokovanih toksinima.
Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa sokom od mrkve odličan je lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura.