Volite li kolače s trešnjama? Ako se svrstavate u ljubitelje ovakvih slastica onda morate napraviti i starinsku pitu s trešnjama. Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati, piše Zadovoljna.hr. Recept za ovaj desert pronađite u nastavku.
Sastojci za pitu s trešnjama:
- 30 dag glatkog brašna
- 15 dag maslaca
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 manje jaje
- 5 dag šećera
- 30 dag očišćenih i raspolovljenih trešanja
Priprema pite s trešnjama:
- Trešnje operite, raspolovite i izvadite im koštice. S obzirom na to da su same po sebi dovoljno slatke ne trebate im dodavati šećer, ali ako ipak volite da vam nadjev bude slađi, ubacite u očišćene trešnje 1 veliku žlicu šećera.
- Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice i ubacite u brašno i zatim prstima brzo razmrvite na veličinu krušnih mrvica. Brašno i maslac također možete staviti u multipraktik ili sjeckalicu pa ih tako obraditi. Ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak na sat vremena, a drugu polovicu u zamrzivač.
- Nakon sat vremena, izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u hladnjak i uključite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte tijesto ga na površini koju ste prethodno posuli s brašna, a zatim ga uz pomoć valjka prebacite u kalup. Tijesto malo utisnite u kalup pa ga izbodite vilicom kako se ne bi dizalo tijekom pečenja. Stavite ga u pećnicu i pecite 15-tak minuta sve dok ne dobije lijepu žutu boju.
- Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po trešnjama. Sada kalup vratite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite između 20 i 30 minuta tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.