neće vas razočarati

Čupava pita s trešnjama: Recept za desert koji osvaja ljubitelje voćnih kolača na prvi zalogaj

Foto: shutterstock
Čupava pita s trešnjama: Recept za desert koji osvaja ljubitelje voćnih kolača na prvi zalogaj
17.06.2022.
u 21:05
Pogledaj originalni članak

Volite li kolače s trešnjama? Ako se svrstavate u ljubitelje ovakvih slastica onda morate napraviti i starinsku pitu s trešnjama. Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati, piše Zadovoljna.hr. Recept za ovaj desert pronađite u nastavku.

Sastojci za pitu s trešnjama:

  • 30 dag glatkog brašna
  • 15 dag maslaca
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 manje jaje
  • 5 dag šećera
  • 30 dag očišćenih i raspolovljenih trešanja

Priprema pite s trešnjama:

  1. Trešnje operite, raspolovite i izvadite im koštice. S obzirom na to da su same po sebi dovoljno slatke ne trebate im dodavati šećer, ali ako ipak volite da vam nadjev bude slađi, ubacite u očišćene trešnje 1 veliku žlicu šećera.
  2. Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice i ubacite u brašno i zatim prstima brzo razmrvite na veličinu krušnih mrvica. Brašno i maslac također možete staviti u multipraktik ili sjeckalicu pa ih tako obraditi. Ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak na sat vremena, a drugu polovicu u zamrzivač.
  3. Nakon sat vremena, izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u hladnjak i uključite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte tijesto ga na površini koju ste prethodno posuli s brašna, a zatim ga uz pomoć valjka prebacite u kalup. Tijesto malo utisnite u kalup pa ga izbodite vilicom kako se ne bi dizalo tijekom pečenja. Stavite ga u pećnicu i pecite 15-tak minuta sve dok ne dobije lijepu žutu boju.
  4. Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po trešnjama. Sada kalup vratite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite između 20 i 30 minuta tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.