pripazite

Čuvajte zdravlje: Manjak ovog minerala ima teške posljedice

Foto: kzenon
Čuvajte zdravlje: Manjak ovog minerala ima teške posljedice
12.03.2019.
u 19:00
Nedostatak magnezija u tijelu utječe na apsorpciju vitamina B i C, on ima snažna antioksidanska svojstva, a nedostatak istog može uzrokovati i sljepoću, paralizu te neplodnost
Pogledaj originalni članak

Jeste znali da ime magnezij potječe od grčke riječi manganese koja znači čarolija? 

Magnezij je mineral s antioksidativnim svojstvima, a organizmu je potreban za razvoj i održavanje kostiju, zacjeljivanje rana, metabolizaciju ugljikohidrata, amino kiselina i kolesterola. Također jedan je od ključnih faktora kod apsorpcije vitamina B i C u organizmu i presudni je čimbenik kod zdravlja mozga, prenosi 24sata.hr. 

- slabost
- mučnina
- povraćanje
- vrtoglavica
- oslabljeni sluh
- slaba kosa
- tanki i slabi nokti

Nedostatka magnezija se u ekstremnim slučajevima manifestira kroz:

- paralizu
- sljepoću
- neplodnost

Kako biste izbjegli nedostatak magnezija u organizmu, magazin HealthAliciousNess preporučuje uvođenje sljedeće hrane u svakodnevnu prehranu:

Orašasti plodovi i sjemenke - lješnjaci, brazilski orasi su hrana s najviše mangana, bogati su vitaminom E bakrom i magnezijem
Cjelovite žitarice - smeđa riža, zobene pahuljice, kvinoja, bulgur i proso su žitarice pune magnezija koje smanjuju rizik od dijabetesa 2 stupnja, bolesti srca i određenih tipova raka
Grahorice - grah, grašak, slanutak bob i leća su puni vlakna, vitamina C i magnezija
Crni čaj - jedan od najlakših načina kako povećati dozu magnezija u tijelu jest dnevno popiti čašu pravog crnog čaja. Prednosti crnog čaja uključuju i pozitivan učinak na rad srca i kosti.
Špinat - šalica jednog od najzdravijih predstavnika lisnatog povrća uz magnezij ima 2 puta više od preporučene dnevne doze vitamina A i 6 puta više vitamina K
Tofu i tempeh - ove uobičajene namirnice vegetarijanske kuhinje su zdravije nego što većina ljudi misli. Uz magnezij, tofu je izvrstan izvor kalcija, željeza i omega 3.
Morski plodovi - školjke, rakovi i riba je samo dio morskih plodova bogatih magnezijem. Uz magnezij dobar su izvor B vitamina, omege 3 i esencijalnih amino kiselina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.