Potreban vam je recept za brz i jednostavan kolač s kojim ćete se zasladiti uz šalicu kave ili čaja? Onda je ovo savršen recept za vas. Postoje razne varijante kolača pod nazivom "dan i noć", a sve su naziv dobile zato što se radi o spoju svijetlog i tamnog sloja. Zadovoljna.hr donosi najjednostavniju biskvitnu varijantu savršenu za nenajavljene goste.
SASTOJCI ZA KOLAČ:
- 4 velika jaja
- 25 dag brašna
- 15 dag šećera u prahu
- 10 dag maslaca
- 10 dag mljevenih oraha
- 2 velike žlice kakaa
- 2 velike žlice ruma
- pola praška za pecivo
- malo maslaca i krušne mrvice za protvan
PRIPREMA:
1. Na laganoj vatri rastopite maslac i pustite ga da se malo ohladi. Pripremite manji protvan za pečenje. Namažite ga s malo maslaca i pospite krušnim mrvicama.
2. Razbijte jaja i u jednu posudu za miksanje odvojite žutanjke, a u drugu bjelanjke. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i stavite ga u hladnjak dok pripremate smjesu. U posudu sa žutanjcima dodajte šećer i miksajte 2-3 minute dok se u potpunosti ne sjedine i postanu pjenasti. Zatim dodajte otopljen rashlađen maslac i sjedinite mikserom s ostatkom smjese.
3. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Izvadite snijeg iz hladnjaka i naizmjence dodajte malo brašna i žlicu snijega te lagano ručno miješajte špatulom ili kuhačom dok ne potrošite sav snijeg i brašno. Pola smjese odmah ulijte u protvan, poravnajte i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. U drugu polovicu smjese dodajte prosijan kakao, rum i orahe te pomiješajte.
4. Prvu polovicu pecite oko 10 minuta ili dok ne primijetite da se na vrhu stvorila čvršća korica. Tada ga izvadite van, prelijte s ostatkom smjese te vratite u pećnicu na još 10-15 minuta. Kolač je gotov kada se potpuno odvoji od protvana.
Poštovanje, moze li se narucit negdje u Bosni I Hercegovini kolač? I na kojim mjestima se moze narucit, svakako..