Pomoć Vlade RH

Djeca s poteškoćama u razvoju u Grudama dobila najsuvremeniji centar "Ivan Pavao II."

Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
30.09.2024.
u 17:05
Dragan Čović izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli realizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog centra "Ivan Pavao II." u Grudama te je posebno istaknuo zahvalnost Vladi RH na podršci i projektima.
Pogledaj originalni članak

Jučer je u Grudama svečano otvoren Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju "Ivan Pavao II.", a vrpcu su presjekli predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragan Čović, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Naglašeno je kako ta ustanova simbolizira veliki korak naprijed u potpori djeci i mladima s poteškoćama omogućujući im pristup specijaliziranim obrazovnim i rehabilitacijskim programima. Istaknuto je da odsad djeca s poteškoćama u razvoju u svojoj općini imaju najsuvremenije opremljen centar, prilagođen mogućnostima, potrebama i interesu djeteta, s naglaskom na pružanje potpore u razvijanju i jačanju djetetovih potencijala te sprječavanju novih i težih poteškoća.

Dragan Čović izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli realizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog centra "Ivan Pavao II." u Grudama te je posebno istaknuo zahvalnost Vladi RH na podršci i projektima.- Znamo poslati poruku i onoj djeci koja nemaju potrebu koristiti ovaj centar da razumiju kako su i ona, s druge strane, jednako vrijedna. To je bit. Bio bih sretan kada bismo mogli zajedno nositi ove križeve kako bi roditelji djece s posebnim potrebama osjetili da nisu sami u onome što nose unutar svojih obitelji. Kada to zajedno činimo, tada to uistinu donosi jedno posebno olakšanje.

Naravno, na poseban način, važno je da Republika Hrvatska nastavi raditi intenzitetom kao i dosad jer, kada djelujemo zajedno, naša opstojnost na ovim prostorima nije upitna. Naša ustavna jednakopravnost i naš europski put neupitni su jer sve to upravo mi predvodimo. Želim da ovaj dom, ovaj centar, bude slika nas kakvi jesmo, a to znači da sve ostalo mora biti organizirano na najvišoj mogućoj razini - naglasio je Čović. Državni tajnik Milas istaknuo je ključnu ulogu Vlade RH kao sufinancijera projekta, naglašavajući važnost izgradnje ovakvih centara kao izraz brige za one najranjivije.

- Otvaranje ovog Edukacijsko-rehabilitacijskog centra doista pokazuje kakvo je društvo. Svako društvo svoju vrijednost mjeri onime što čini, a otvaranjem ovakvog centra pokazujete da ste doista vrijedni jer se brinete o onima koji su najranjiviji, najslabiji, najkrhkiji. Pokazujete da znate kako su među vama, da spoznajete njihove živote i da ste spremni sudjelovati u njima na najbolji način.Ovaj čin doista je vrijedan pozornosti, svake kapi znoja, ali i mnogo više od toga. Svjedočio sam svakom koraku koji je slijedio sve do današnjeg dana, ustrajnosti, entuzijazmu i mukama. Danas, kada otvaramo ovaj centar, doista sam ponosan što Vlada RH na ovaj način sudjeluje u životu svoga naroda u BiH. I to ćemo činiti i dalje. A projekti poput ovoga, vjerujem, pokazuju našu želju da život ovdje bude dostojan čovjeka i da zajednički stvaramo uvjete za ovu djecu - naglasio je Milas.Načelnik Grizelj izrazio je zadovoljstvo ostvarenim, napominjući kako ovaj centar nije samo zgrada već i mjesto koje će postati drugi dom mnogim obiteljima, pružajući podršku i nadu.

- Neka ovo bude naš čin poštovanja i brige o onima koji su najranjivija karika u našem društvu. S druge strane, neka bude naša podrška i ohrabrenje roditeljima naših najpotrebitijih kako bi lakše i jednostavnije mogli obavljati sve svoje svakodnevne obveze koristeći usluge ove ustanove. Sve ovo radimo s jednim ciljem - ponajprije da osiguramo dostojanstven život svakom našem čovjeku u našoj općini, ali i da stvorimo perspektivu za sve mlade koje vidite ovdje - dodao je Grizelj.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.