Celulit je posljedica pretjeranog povećanja volumena stanica masnog tkiva, odnosno nepotpunog izlučivanja toksina iz tijela, što sprečava normalan optok krvi i limfe
Tvari koje organizam ne izluči skupljaju se u dubokom sloju kože, u međustaničnim prostorima masnog tkiva i pritišću sitne krvne žile koje onda ne mogu masnim stanicama dovoditi normalnu količinu krvi i hranjivih tvari. Posljedica je oštećenje okolnog tkiva koje postaje neelastično te stvara površinske deformacije na koži, piše 24sata.hr.
- Osim ženskog hormona estrogena, na nastanak i razvoj celulita utječu i drugi hormoni, poput inzulina, adrenalina i noradrenalina, hormona štitnjače i prolaktina. Neki od glavnih predisponirajućih faktora razvoju celulita jesu spol (ženski), poremećaji cirkulacije i prehrana. Tako preveliki unos masnoća, ugljikohidrata, soli i alkohola te manjak vlakana u prehrani pridonose razvoju celulita, kao i pušenje, stres, manjak fizičke aktivnosti, preuska odjeća, cipele s visokom petom te dugotrajno sjedenje i stajanje na jednome mjestu - objašnjava mag. kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina.
Želite li prevenirati i smanjiti nakupljanje celulita potrebno je potaknuti metabolizam promjenom prehrambenih i životnih navika. Nutricionisti preporučuju u prehranu uvesti namirnice koje tijelo sporo razgrađuje i na njih troši više energije te namirnice koje utječu na povećanje termogeneze jer pomažu kod ubrzavanja metabolizma i poboljšavanja cirkulacije.
- Vrlo je važno redovito jesti, bez preskakanja obroka i bez gladovanja. Ako organizmu pružamo konstantan i dovoljan unos energije, neće imati potrebu skladištiti suvišne masnoće kao zalihu - objašnjava Nataša Šoštarić koja preporučuje da jedete namirnice bogate vlaknima koje se sporo razgrađuju, poput cjelovitih žitarica, svježeg ili kratko termički obrađenog povrća, posebice zelenog povrća, poput brokule, šparoga, špinata i prokulica, jer sadrže pregršt vitamina i minerala te dijetalnih vlakana.
Također se preporučuje jesti bobičasto voće, jabuke i kruške. Pošto se proteini sporo razgrađuju, pri čemu se troši mnogo više energije, preporučuje se konzumirati nemasno i čisto meso peradi, kvalitetno crveno meso te u što većoj količini meso ribe i jaja. A u jelovnik bi trebalo uvrstiti i cimet, češnjak, kurkumu te đumbir.
Stanje celulita ovisi i o pravilnoj hidraciji, tako da je potrebno svaki dan unositi dovoljno tekućine, uslijed čega tijelo neće zadržavati vodu koja celulit čini još vidljivijim.
- Vrlo bitno je unositi dovoljno tekućine, čak i do dvije litre na dan, a osim obične vode, poželjno je piti i nezaslađeni zeleni čaj. Potrebno je i minimalizirati unos prerađene hrane, hrane koja sadrži visoke udjele natrija, masnoća i šećera. Što se tiče pripreme hrane, izbjegavajte pržiti i pohati, a hranu pripremajte brzim kuhanjem ili pečenjem na vrlo malo ulja, koje možete zamijeniti kokosovim - zaključuje nutricionistica Nataša Šoštarić.
Top 10 namirnica protiv celulita
Banana Obiluje kalijem koji prevenira zadržavanje vode u tijelu. Ananas pak sadrži bromelain, moćni enzim koji ubrzava probavu i potiče cirkulaciju.
Zeleni čaj Sadrži supstancu zvanu katehin čije je djelovanje na gubitak tjelesne mase vrlo poznato. No da bi imao utjecaja, važno je piti nezaslađenu verziju ovog čaja.
Suncokretove sjemenke Odličan su izvor vitamina E, kalija, cinka i vitamina B6 koji pomaže probaviti proteine koji jačaju i popravljaju vezivno tkivo te je prirodni diuretik.
Tamno bobičasto voće Kupine i borovnice potiču proizvodnju kolagena i stvaraju novo tkivo, a to poboljšava tonus i teksturu kože, kaže Šoštarić.
Čili i papar Ovi začini imaju svojstvo podizanja tjelesne termogoneze, a to ubrzava metabolizam i poboljšava strujanje krvi.
Jabučni ocat Sadrži kalij, magnezij i kalcij koji tjeraju toksine i vodu nakupljenu oko bedara i trbuha te tako smanjuju nadutost i vidljivost celulita, a uz to detoksiciraju i jetru.
Maslinovo ulje Tijelo opskrbljuje mononezasićenim masnoćama i polifenolima koji održavaju zdravlje štitnjače koja se brine da metabolizam sagorijeva masnoće i gradi nove stanice kože.
Losos Bogat je antioksidansima koji razbijaju masne stanice u celulitu. Omega-3 masne kiseline pak smanjuju apetit, ublažavaju upale, obnavljaju i jačaju vezivno tkivo.
Tamna čokolada Prirodni kakao pun je antioksidansa koji razgrađuju masne stanice u celulitu i poboljšavaju funkcije svih stanica, uključujući one koje grade kožu.
Slanutak/humus namaz Slanutak ima niski glikemijski indeks pa ga tijelo učinkovitije koristi kao energiju, a to rezultira manjim brojem masnih stanica i smanjenjem te prevencijom celulita.
Jedite bobičasto voće i učvrstite vezivno tkivo
Probiotici, koje je najbolje jesti za zajutrak, blagotvorno djeluju na cijeli probavni sustav, a cjelovito zrno zobi bogato je vlaknima koja se teže probavljaju i troši se više energije na probavu, kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić iz Definicije hrane. Bobičasto voće sadrži antocijane koji mogu pomoći pri učvršćivanju vezivnog tkiva i dobar su izvor vitamina C.
Banana pak sadrži kalij koji je u ravnoteži s natrijem u organizmu. Zajedno djeluju na održavanje normalnog krvnog tlaka i na smanjenje zadržavanje suvišne vode u tijelu. Sjemenke i orašasto voće pak sadrže selenij, vitamine B skupine i minerale koji sudjeluju u metaboličkim procesima. Zeleni čaj, točnije katehin, ubrzava metabolizam isto kao i đumbir. Za ručak je, nastavlja Šoštarić, dobro pojesti malo mesa, najbolje piletine koja je odličan izvor kvalitetnih proteina, dok je povrće izvor dijetalnih vlakana, kao i cjelovita riža.
- U međuobrok pokušajte ‘ubaciti’ mladi špinat i jabuku koja je izvor dijetalnih vlakana, minerala poput željeza i vitamina poput vitamina C koji ima visok antioksidacijski potencijal. Chia sjemenke su nutritivno vrlo bogate, no ne sadrže puno kalorija, a bubrenjem potiču osjećaj sitosti. Tuna je pak odličan izvor visokokvalitetnih proteina i nezasićenih masnih kiselina te odlična je za zadnji obrok u danu. Prokulica i brokula spadaju među funkcionalnu hranu i sadrže supstance poput alfa lipoične kiseline za koju se smatra da obnavlja kolagenska tkiva - zaključuje Šoštarić.