građani teško žive, ali nije svima tako..

Dok raste siromaštvo, raste i uvoz luksuzne robe, utrostručen uvoz zlata

Dok raste siromaštvo, raste i uvoz luksuzne robe, utrostručen uvoz zlata
13.10.2024.
u 12:44
Pogledaj originalni članak

Većina građana svaki mjesec jedva spaja kraj s krajem. Iz mjeseca u mjesec sve im je teže, a svaki sljedeći čini im se sve dulji. No, nije tako svima. Ima i onih koji žive dobro. Takvi su uštedjeli pozamašne iznose, ali i potrošili značajan iznos na luksuz.

Depoziti i krediti
Ukupni depoziti domaćih sektora u BiH na kraju rujna iznosili su 28,69 milijardi KM i veći su za 106,8 milijuna KM ili 0,4% u odnosu na prethodni mjesec, objavila je Centralna banka BiH. Rast depozita na mjesečnoj razini registriran je kod sektora stanovništva za 109,8 milijuna KM ili 0,8%, privatnih poduzeća za 45,5 milijuna KM ili 0,8% te ostalih domaćih sektora za 38,5 milijuna KM ili 2,1%. Ukupni krediti domaćim sektorima na kraju srpnja ove godine iznosili su 25 milijardi KM i u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je povećanje kredita od 208,4 milijuna KM (0,8%), podaci su Centralne banke BiH. Kreditni rast je registriran kod sektora stanovništva za 124,6 milijuna KM (1%), kod vladinih institucija za 78,2 milijuna KM (6,9%) i kod nefinancijskih javnih poduzeća za 14,5 milijuna KM (2,5%). Godišnja zaduženost stanovništva porasla je za 1,03 milijarde KM, odnosno 9%. Unatoč ekonomskoj krizi, raste uvoz skupocjenih automobila, nakita, pa i parfema. U BiH je za devet mjeseci ove godine uvezeno zlata u vrijednosti od 1,645 milijuna maraka, što je gotovo tri puta više u odnosu na isto razdoblje lani, a razlog je, kažu upućeni, konstantan rast cijene ovog plemenitog metala. Prilikom uvoza zlata, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, od siječnja do kraja rujna ove godine naplaćena su davanja u iznosu od 281.324 KM. U isto vrijeme lani, pokazuju podaci UNO-a BiH, uvezeno je zlata u vrijednosti od 561.669 KM, dok je na davanja otišlo 96.350 KM. Ovog plemenitog metala u raznim oblicima najviše je, kako je navedeno, stiglo iz Italije, zatim Slovenije, Kine i Njemačke. Trgovci nakitom tvrde da cijene zlata konstantno rastu, zbog čega su i oni prinuđeni pratiti kretanja na svjetskim burzama, što se djelomično odrazilo i na potražnju. Oni koji kupuju ovu robu uglavnom to, kažu trgovci, čine u tradicionalnim prilikama poput rođenja djeteta i vjenčanja. Direktor bijeljinske zlatarnice "Škorpion" Dragan Lukić rekao je za Glas Srpske da je cijena zlata višestruko skočila. - Gram zlata prošle godine bio je oko 90 KM, međutim, sada se ne može naći ispod 180 KM. Cijena zlata je u roku od godinu dana drastično skočila i netko tko je za 100 KM lani mogao kupiti gram, danas ne može ni pola - istaknuo je Lukić i dodao da netko tko je lani uložio u zlatni nakit, danas ima gotovo tri puta vrjedniji komad.

Parfemi, automobili...
Prema podacima UNO-a BiH, tijekom prošle godine u BiH je uvezeno više od 880 tona različitih vrsta parfema i toaletnih voda, čija je ukupna vrijednost blizu 39,5 milijuna KM. Država je na osnovi uvoznih davanja uprihodila gotovo 8 milijuna KM. Uvoz parfema, nakon pada u pandemijskoj 2020, ponovno ima uzlaznu putanju, pa je u 2023. za oko 100 tona ili oko 4,3 milijuna KM bio veći nego u godini prije. U odnosu na 2012., vrijednost uvoza ove vrste proizvoda je udvostručena. Prošle godine u BiH je uvezeno i 72.237 automobila, čija je vrijednost oborila sve rekorde i prvi put premašila milijardu maraka (1.016,577.605 KM). Najviše uvezenih vozila pripada kategoriji rabljenih, ali među uvezenim četverokotačima su i Mercedes i Ferrari koji koštaju oko pola milijuna, Porschei plaćeni 384.923 odnosno 354.140 KM. Za zlato, nakit i plemenite metale u 2023. dali smo više od 47,5 milijuna KM. I potražnja za mobilnim telefonima u BiH raste, a podaci pokazuju da je u proteklih šest mjeseci za ove i slične uređaje iskeširano blizu sedam milijuna maraka više u odnosu na isto razdoblje lani.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.