MOŽETE IMATI OZBILJNE POSLJEDICE

Dok svi razmišljaju o utjecajima na kožu, ljetno vrijeme pogađa još jedan iznenađujući dio vašeg tijela

Foto: Shutterstock
Dok svi razmišljaju o utjecajima na kožu, ljetno vrijeme pogađa još jedan iznenađujući dio vašeg tijela
13.07.2024.
u 13:16
Pogledaj originalni članak

Ljeto je idealno za opuštanje, ali ne biste se trebali previše opustiti kada je riječ o sigurnosti vaših očiju. Najugodniji dijelovi ljeta – povjetarac, valovi, kombinacija kreme za sunčanje i hladnih pića, sunčeve zrake – mogu uzrokovati probleme s očima ako ne poduzmete potrebne mjere zaštite, piše HuffPost. Evo najčešćih rizika i pogrešaka koje stručnjaci primjećuju kod ljudi tijekom ljeta:

Sunčane naočale: Moda ili zaštita?: Jedan od najvećih rizika za oči tijekom ljeta je sunčevo zračenje. Ostavljanje očiju nezaštićenih može dovesti do ozbiljnih problema kao što su katarakta, bolesti mrežnice, pa čak i rak oka. Dr. Nicole Bajic, oftalmologinja s klinike Cleveland, preporučuje odabir sunčanih naočala sa 100-postotnom UV zaštitom ili UV 400, koje štite od štetnih UVA i UVB zraka. ‘Cijena sunčanih naočala nije uvijek pokazatelj njihove učinkovitosti’, rekla je dr. Bajic. Jeftine naočale mogu imati odgovarajuću UV zaštitu, samo treba provjeriti etiketu.

Robert Messinger, umirovljeni optometrist iz New Jerseyja, upozorava na trend leća u boji koje nisu učinkovite u zaštiti od sunca. ‘Svjetlije boje ne pružaju dovoljnu zaštitu i propuštaju previše svjetla’, rekao je. Zjenice se šire pod bilo kakvom zaštitom, pa ako naočale ne blokiraju dovoljno svjetla, oči su izložene riziku. Messinger preporučuje sive ili zelene G-15 leće, koje se nalaze na klasičnim Ray-Ban naočalama, kao najučinkovitije za zaštitu od sunca.

Provjera kapi za oči: Ljeto može donijeti mnoge iritacije očiju koje se mogu ublažiti umjetnim suzama. Međutim, važno je odabrati prave kapi. Nedavna povlačenja nekih marki zbog bakterijskih infekcija, problema s vidom i sljepoće ukazuju na potrebu opreza. Dr. Bajic preporučuje korištenje kapi s konzervansom do četiri puta dnevno, a ako su bez konzervansa, mogu se koristiti do 10 puta dnevno. Provjerite rok trajanja i nemojte koristiti bočicu koja je došla u kontakt s infekcijom.

Vatromet: Vatromet može biti izuzetno opasan za oči.  Dr. Bajic preporučuje potpuno izbjegavanje vatrometa, ali ako volite uživati u njemu, uvijek nosite zaštitne naočale i nikada ne gledajte izravno u njega.

Nošenje leća tijekom plivanja: Nikada nemojte nositi kontaktne leće dok plivate, upozoravaju Messinger i Bajic. Leće upijaju sve, uključujući klor iz bazena i bakterije iz prirodnih voda, što može dovesti do ozbiljnih infekcija. Ako koristite dnevne leće, bacite ih odmah nakon plivanja. Ako osjetite bol ili iritaciju očiju, posjetite oftalmologa umjesto hitne pomoći, jer oftalmolozi imaju opremu za detaljan pregled očiju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.