Sarajevo

Dom naroda potvrdio set braniteljskih zakona, povećavaju se naknade braniteljskoj populaciji

Dom naroda potvrdio set braniteljskih zakona, povećavaju se naknade braniteljskoj populaciji
29.07.2024.
u 15:18
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH potvrdio je set braniteljskih zakona, kojima je omogućena njihova primjena nakon skorog stupanja na snagu.
Pogledaj originalni članak

U pitanju su Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih odličja i članova njihovih obitelji te Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Doneseni zakoni predviđaju da se za 3,25 posto povećaju naknade braniteljima i njihovim obiteljima, a donoseni zakoni primjenjivat će se od prvog srpnja. 

Suglasnost na donošenje seta navedenih zakona dale su braniteljske udruge, a odnosi se na 104.905 pripadnika.

Kako je pojasnio priređivač zakona, resorni federalni ministar Nedžad Lokmić, za provedbu zakona o demobiliziranim braniteljima iz proračuna je potrebno osigurati 800.000 KM, zakona o nositeljima ratnih odličja 200.000 KM i zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji 2,5 milijuna KM. Ukupno povećanje je 3,5 miliujna KM.

Nakon što je Dom naroda potvrdio set braniteljskih zakona, oni na koje se odnosi već u rujnu mogu računati na povećanje  isplata za kolovoz, a retroaktivno i za srpanj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.