Ove kiflice su jako mekane i ukusne. Vrijedi ih probati.
Sastojci:
– 1/2 kg brašna
– 1 suhog kvasca
– 2 kašičice šećera
– 2 kašičice soli
– 150 ml ulja
– 1 jaje i 1 bjelanjak
– 160 ml mlijeka
Premaz:
– 1 žumanjak
– 2 kašike mlijeka
Priprema:
Brašno pomiješati sa svim suhim sastojcima.
Mlijeko zagrijati, pa dodati brašno, kao i ulje, jaje, bjelanjak, pa umijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Ostaviti da miruje 30 minuta, piše Coolinarika.
Pripremiti tepsiju obloženu papirom za pečenje. Tijesto staviti na malo ulja i podijeliti na 16 jednakih dijelova i razvijati, pa zavijati u kiflice i stavljati ih na tepsiju.
Pustiti da miruju 20 minuta.
Uključiti pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva.
Svaku kiflicu premazati mješavinom žumanjka i mlijeka i peći 20 do 25 minuta do željene zlatno smeđe boje.