recept

Domaći slanci kao iz pekare koji vraćaju u djetinjstvo

Domaći slanci kao iz pekare koji vraćaju u djetinjstvo
15.11.2020.
u 13:17
Uvijek ispadnu mekani, mirisni i pojedu se u vrlo kratkom roku
Pogledaj originalni članak

Slanci ili prstići, pecivo koje vraća u djetinjstvo i koje svi volimo, a posebno slani dio kojeg uvijek nedostaje u pekarama.

Domacikuhar.com donosi recept za domaće slance koji uvijek ispadnu mekani, mirisni i pojedu se u vrlo kratkom roku.

U nekim pekarama slanci se prave i na drugačije načine u drugim oblicima. Jedan od njih su “mini slanci“.

Sastojci za tijesto:

250ml mlijeka
1 kašika šećera
1 kašika suhog kvasca
50ml ulja
1 kašičica soli
1 kašika jogurta
pola kašičice praška za pecivo
350g brašna

Preljev:

1 kašičica soli
2 kašičice brašna
6 kašičica vode

Priprema:

U posudu redom dodavati sastojke i zamijesiti tijesto.
Tijesto za slance ostaviti da odstoji 30 minuta.
Podijeliti tijesto na 9 komadića i napraviti od njih kuglice.
Ostaviti kuglice da odstoje 10 minuta.
Postupak oblikovanja slanaca pogledati na video receptu ispod.
Nakon oblikovanja slance ostaviti da odstoje 20 minuta i premazati ih vodom.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici, 10 minuta na 200°C.
Napraviti preljev za slance i preliti ih njime.
Vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta na 230°C.
Gotove slance premazati uljem.

Video recept za slance ispod:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.