Recept za čarobni kolač objavio je autor gurmanskog bloga Sašina kuhinja, a njegov je naziv opravdao činjenicom da ćete iz samo jedne smjese, kad je izlijete, dobiti kolač u čak pet slojeva. Sašin su recept do danas mnogi već i sami isprobali kod kuće i online podijelili svoje utiske pa se na svim društvenim platformama može pronaći barem nekoliko inačica.
Prije nego što ga krenete raditi, autor recepta savjetuje da detaljno pogledate njegov YouTube video s uputama te svima savjetuje da ga podijele s obitelji i prijateljima "kako biste im pružili zadovoljstvo koje je on imao dok ga je smišljao".
"Možete ga poslužiti i kao božićni ili blagdanski (Nova godina, Uskrs i slično) kolač, kao spas u zadnji čas", dodaje Saša.
1. Maslac otopiti u lončiću pa maknuti s vatre. Odmah dodati bijelu čokoladu pa je otopiti te ostaviti da tako stoji do uporabe. Ne treba se potpuno ohladiti, može biti mlako. Točne količine navedene su u videoreceptu i na vrhu stranice.
2. Razdijeliti 5 jaja na žumanjke i bjelanjke i staviti ih, naravno, u dvije posude.
3. U žumanjke postupno dodavati šećer s vanilijinim šećerom (opcionalno ako ga imate pri ruci) istodobno snažno miksajući. SAVJET: Detaljno je taj dio objašnjen i prikazan u videoreceptu na vrhu stranice ispod popisa sastojaka. Zbog kompleksnosti ovog recepta, savjetujem da isto kao i ja koristite pjenjaču, a ne električni mikser. Naime, ja ne mogu znati hoće li upravo taj detalj utjecati na broj redova. Možda će zbog korištenja električnog miksera žumanjci previše narasti i postati previše kremasti pa recept neće uspjeti. Pišem to jer bih želio da napravite sve kao ja i da uživate u ovom čarobnom kolaču.
EDIT/NOVO/VAŽNO: Imam povratnu informaciju da treba ručno miješati, kao ja u videu, jer inače neće slojevi biti raspoređeni kako očekujete.
4. U istu mješavinu nakon nekoliko minuta miješanja i nakon što je smjesa postala prilično svijetla i kremasta dodajte hladnu vodu istodobno miješajući. Postupno istresite otopljeni maslac s bijelom čokoladom s početka recepta istodobno snažno miješajući.
VAŽNO: Mješavina maslaca i bijele čokolade ne smije biti vruća, ali može biti mlaka
5. Odmah u dobivenu mješavinu prosijati glatko brašno, malo soli pa naribajte koricu limuna koja će neutralizirati intenzivan okus jaja. Opet dobro promiješati da se svi sastojci sjedine.
6. U smjesu sada dodajte postupno (na dva puta uz miješanje) plavi mljeveni mak.
SAVJET: U trgovačkim centrima možete pronaći i plavi mljeveni mak sa šećerom, a taj nemojte koristiti. Bitno je da koristite čisti plavi mljeveni mak. Naime, u žurbi i zbog niže cijene bi mogli onako u brzini kupiti mješavinu sa šećerom, pa recept neće uspjeti.
7. Sada dodajte žlicu ruma i postupno hladno mlijeko. Savjet: Ja ne mogu znati hoće li uspjeti recept ako izostavite rum, no pretpostavljam da hoće. Ipak, u pitanju je sofisticiran proces kod termičke obrade i sigurno rum nešto učini kako bi razdijelio neke sastojke da dobijete čarobni kolač u pet slojeva ili redova.
Svijetla smjesa za čarobni kolač:
1. U bjelanjke dodajte sok limuna i sol pa miksati najvećom brzinom nekoliko minuta kako bi dobili čvrst snijeg
2. Sada dodajte tamnu smjesu u svijetlu (snijeg od bjelanjaka) pa lagano promiješati prema detaljnoj uputi u videoreceptu. Znači, ne snažno i slobodno ostavite blage “grudice” tj. nakupine bjelanjaka na vrhu smjese
3. Lim 30×20 cm premazati s maslacem i ne stavljajte brašno, znači samo maslac.
Savjet: Ako ćete koristiti veći ili manji lim, smjesa za čarobni kolač će se previše raširiti ili biti skupljena, pa se zbog toga držite dimenzija lima barem približno 30 x 20 cm
Čarobni kolač se peče sat vremena na 160ºC s uključenim gornjim i donjim grijačem, znači bez ventilatora na vrući zrak. Kolač se stavlja u sredinu pećnice i u zagrijanu pećnicu.
SAVJET: U svojim videoreceptima posebno naglašavam kada ide u hladnu pećnicu. Ako ništa ne kažem, onda ide u zagrijanu.
Čarobni kolač od maka će se, nakon što je pečen, spustiti ali tako mora biti i neka vas to uopće ne brine. Ohladite ga isprva pola sata na sobnoj temperaturi, pa tek onda spremite u hladnjak i hladite najmanje nekoliko sati da se ohladi u potpunosti. Ja sam ga držao preko noći u hladnjaku za svaki slučaj i da budem iskren, međutim vi ne morate toliko dugo.
I čarobni kolač iz jedne smjese u pet slojeva ili pet redova od maka je gotov i spreman za posluživanje.