predsjedatelj predsjedništva BiH

Dragan Čović nazočio svečanom ceremonijalu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH u bazi Bagram

22.11.2017.
u 17:00
Pogledaj originalni članak

 

Prije same proslave Dana Oružanih snaga BiH, satnik Fehim Đelilović, zapovjednik Pješačke postrojbe Oružanih snaga BiH i zapovjednik baze Bagram Airfield, general Leopoldo Quintas, organizirali su briefing.

Informirali su predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Čovića o svojim zadaćama, kao i općim podacima vezanim za bazu i funkcioniranje cjelokupnog logističkog, sigurnosnog i informacijskog sustava. Po završetku briefinga, upriličen je susret predsjedatelja Čovića i izaslanstva sa pripadnicima kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, prigodom kojeg su razmijenjena mišljenja u svezi sa njihovim angažmanom u misiji „Odlučna potpora“.

Svečanoj proslavi Dana Oružanih snaga BiH, pored predsjedatelja Čovića sa izaslanstvom, sudjelovao je i zapovjednik baze Bagram, general Leopoldo Quintas, kao i veliki broj vojnika iz zemalja sudionica misije „Odlučna potpora“, te drugih gostiju.

U svom govoru, predsjedatelj Čović je naglasio značaj Oružanih snaga BiH, koje su, iako oformljene od tri vojske koje su u prošlom ratu bile na suprotstavljenim stranama, svojim jedinstvom i profesionalnošću pokazale da je suživot u Bosni i Hercegovini moguć, ali da je u sve potrebno uložiti mnogo strpljenja i tolerancije.

Istaknuo je kako su tijekom proteklih godina Oružane snage BiH izrasle u moderne oružane snage, sposobne da djeluju i izvan granica vlastite zemlje, koliko god je to nekada bilo nezamislivo.  

„Vjerujem da smo aktivnim sudjelovanjem u mirovnoj operaciji “Odlučna potpora”, ovdje u Afganistanu, koja se smatra jednom od najtežih i najzahtjevnijih operacija, to i pokazali”, naglasio je predsjedatelj Čović.

Nadalje je kazao da je pred nama još jedan optimističan, ali ne i nedostižan cilj, a to je aktivacija Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).  

„Iako je MAP primarno vojna stvar, uvjeren sam da bi njegovo aktiviranje uvelike pozitivno djelovalo na civilno društvo u Bosni i Hercegovini, jer bi pripadnost najsnažnijoj alijansi svijeta dodatno učvrstila i naš sigurnosni okvir. Institucije koje rade na očuvanju sigurnosti dobile bi pouzdanog partnera za svoje aktivnosti, i poslale jasan signal svima onima koji se još nisu pripremili za integracijske procese BiH i društva”, naglasio je dr. Čović.

Naveo je da bi aktivacija MAP-a bila kruna naših napora i pokazatelj da i dalje imamo partnere u svijetu na koje se država može nasloniti u svim prigodama.

Na kraju ceremonijala, predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je u ime Predsjedništva BiH uručio priznanje pripаdnicimа Оružаnih snаgа BiH zа izvanredne rezultate i profesionalnost u izvršavanju zadaća u misiji „Оdlučnа pоtpora” u IR Аfgаnistаn, te poželio uspjeh u njihovom daljnjem radu.

Uz predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, izaslanstvo čine ministrica obrane BiH Marina Pendeš, te Selmo Cikotić, savjetnik bošnjačkog člana PBiH i Zoran Đerić, savjetnik člana PBIH iz Republike Srpske.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SA
Sagitarius
14:15 23.11.2017.

Kroz tisak je u više navrata pisalo da je gospodin Cikotić osumnjičen za ratne zločine počinjene nad Hrvatima Bugojna i središnje Bosne. Pitam se zbog čega se protivu njega nije podigla optužnicai zbog čega gospodin Cikotić Nije procesuiran.