Većina nas ostatke hrane drži u hladnjaku, no stručnjaci savjetuju da najprije provjerite temperaturu uređaja kako se hrana ne bi pokvarila.
Naime, ako ostavite hranu u frižideru, a temperatura je postavljena na 4,5°C ili više, trebali biste baciti te ostatke. Ako je temperatura u frižideru niža od toga, hrana je sigurna za konzumaciju.
Nutricionistica Lisa Richards upozorava da se u slučaju krivo postavljene temperature u hladnjaku mogu širiti mikroorganizmi i patogeni koji mogu izazvati određene bolesti.
Američka uprava za hranu i lijekove navodi da je Listeria jedna vrsta bakterije koja može uzrokovati ove bolesti. Ova se bakterija lako razvija u frižideru ako je temperatura viša od 4,5°C.
Bakterija Listeria se lako može širiti u hladnim ostacima hrane. Klice ove bakterije mogu rasti i širiti se u hladnjaku, a ne razmnožavaju samo na hladnoj temperaturi, već bi mogle kontaminirati vaš hladnjak i proširiti se na drugu hranu, piše Best life.
Patogeni se najlakše razvijaju na temperaturama između 21 i 51°C. Kako bi ostaci hrane bili sigurni za konzumaciju, nakon što ih izvadite iz hladnjaka trebali biste ih zagrijavati na temperaturi 70°C najmanje 15 sekundi.